Руски учени създават обувки с навигационна система

Споделете лесно и бързо тази публикация

Руски учени разработиха пешеходна навигационна система, която има обхват във всякаква среда и планират да я внедрят в обувки.
Системата има пълно покритие в градска среда, горски масиви и дори под земята. На нея не са необходими антени и затова тя определя координатите на местоположението там, където не могат да се използват спътникови системи от типа GPS, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Системата, разработена от учени от Сибирския федерален университет и Томския държавен университет, е инерциална – не зависи от външни ориентири или сигнали. Датчиците й определят изминатото разстояние чрез измерване на ускорението, с което се движи пешеходецът.

Измервателното устройство с вградени сензори може да се носи на крака, ръката, гърдите, гърба, кръста или на главата. Според учените, най-добре е човек да го носи в подметките на обувките си.

Грешката при определянето на местонахождението по време на тестовете с новата система за навигация беше под 2,5 %.

Откритието ще е полезно за пожарникари, геолози, служители на агенции за сигурност и транспорт, на общинските служби и предприятия за ремонтни дейности. Към него могат да проявят интерес и хора със зрителни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *