Захариева : Директивата за командировките засяга 14 000 души

Споделете лесно и бързо тази публикация

По директивата за командироването в Европа работят около 14 000 българи, обяви външният министър Екатерина Захариева.
Така тя коментира пред Нова телевизия обсъжданото изменение на директивата за командироването по време на посещението на френския президент Еманюел Макрон в България. По думите й основно това са строителни работници и хора в сферата на услугите.

Макрон бе на посещение в Австрия, Румъния и България с цел да изложи позициите си срещу социалния дъмпинг на страните от Източна Европа и по специално за командированите работници.

Българската страна подкрепи позицията на френския президент, но все пак си остави вратичка, че трябва да се водят разговори и с другите държави, които не възприемат тази позиция – по специално Полша и Унгария.

Директивата няма да се отнася за международните шофьори, припомни Захариева българската позиция.

„Нека да не си мислят хората, че това ще засегне всички, които имат работа в Европа. В България имаме по тази директива командировани около 3500 служители от други държави“, каза министърът.

Тя поясни, че идеята на тази директива е да се защитят правата на тези, които работят, така че те да бъдат с равни условия в другите държави.

„Тази директива касае временна работа, в никакъв случай не засяга всички, които работят и не се ползват от тази директива“, коментира министърът.

На въпрос какво е поискала България от срещата с френския президент, Захариева заяви, че страната ни е получила конкретна подкрепа за чакалнята на еврозоната.

„Еврозоната означава по-ниски лихви за хората, стабилност и сигурност за инвестициите“, коментира вицепремиерът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *