Има задържан за пожара над Кресненското дефиле

Споделете лесно и бързо тази публикация

Арестуваха говедар от Симитли, предизвикал огромния пожар над Кресненското дефиле. 30-годишният мъж е обвинен за причиняване на пожар по непредпазливост, вследствие на който са нанесени значителни имуществени вреди за над 3 милиона лева. Пожарът избухна в четвъртък миналата седмица, обхвана хиляди декари, нанесе щети за милиони и отне дни на пожарникари, военни, горски и доброволци, за да го овладеят, за което бе съобщено по-рано през деня.

Костадин Митев хвърлил незагасена цигара, която подпалила гората. Започнал да гаси огъня с горната си дреха, която била изпепелена от пламъците. Получил и обгаряния по краката. След това звъннал на кмета на Брежани и потърсил помощ, но не признал, че той е предизвикал запалването. Извършителят на престъплението ще бъде задържан за 72 часа, а прокуратурата ще поиска най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража”. Законът предвижда наказание до 5 години затвор”, заяви на извънреден брифинг в Благоевград говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Говедарят е бил заподозрян още в петък, но в продължение на четири дни отричал, че е причинил пожара.

Притиснат от събраните доказателства – иззети са негови дрехи от фермата, която е на километър от мястото на пожара, по които има следи от обгаряне, направил самопризнания. Пастирът е от ромски произход, има присъда отпреди 6 години за кражба, но към момента е реабилитиран.

Предстои назначаването на лесовъдска и пожаротехническа експертиза. Районният прокурор Борислав Ковачки уточни, че гърмежите, които са чули жители на село Мечкул, са от пукота от статичното електричество заради високата температура при пожара. С това отпада версията, че някой е причинил пожара с пиратки.

Прокурор Румяна Арнаудова заяви, че с това се слага край на спекулации и слухове, че огромният пожар е умишлен и причинен заради преследване на други цели.

По-рано бе съобщено, че пожарът над Кресненското дефиле е овладян. И днес горски служители, огнеборци, военни и доброволци продължават да гасят тлеещи огнища вътре в самия пожар. По-рано днес министърът на вътрешните работи Валентин Радев разпусна Националния кризисен щаб.

Като локална екологична катастрофа определи директорът на Югозападното горско предприятие инж. Дамян Дамянов последиците от най-големия пожар, обхванал по предварителни данни 16 000 декара иглолистни и широколистни гори на възраст 40-60 години, ниска растителност, хиляди декари пасища и земеделски земи. Изгорелият почвен слой е 10 сантиметра.

Поне 50 години и десетки милиони лева ще са необходими за възстановяване на унищожените гори след огненото бедствие. Преди това теренът трябва да се почисти, да се извърши сериозна подготовка на почвата и едва след това ще започне да се залесява с местни широколистни видове, които са устойчиви на запалвания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *