Мая Манолова поиска спиране на черно-белите учебници

Споделете лесно и бързо тази публикация

Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев с настояване да се спрат черно-белите учебници.
За тази цел Красимир Вълчев трябва да измени своя заповед от 18 август 2017 г. за издаването на черно-бели учебници, съобщиха от пресофиса на омбудсмана.

През новата учебна 2017/2018 година, учениците от II и VI клас ще получат нови безплатни учебници, докато тези от VIII клас ще са с нови помагала, за които обаче ще трябва да заплатят. Това е причината, поради която издателство предлага два варианта – цветни, по-скъпи и черно-бели – по-евтини.

„Това решение е скандално и дискриминиращо, защото по косвен път разделя децата на България, насаждайки дискриминация, поощрявайки социалното разделение между тях“, посочва в становището си до образователния министър Манолова.

Тя е категорична, че издадената заповед не показва с нищо, че основният приоритет на правителството е образованието.

„Говорим за равен достъп до образование на всички деца в България, а въвеждаме дискриминационни политики в дейностите на образователната система“, подчертава в препоръката Манолова. Според обществения защитник държавата трябва да се погрижи за правото на децата на образование, чрез мерки, които да не задълбочават така или иначе вече съществуващи неравенства.

„Важна задача на образованието е да научи децата да живеят заедно, да планират общо бъдеще и да управляват конфликти“, посочва омбудсманът.

Манолова смята за неприемливо „черно-бялото“ мислене точно в образователната среда и чрез учебниците да се засилва разделението в обществото ни.

„Смятам, че ролята на държавата е да полага усилия в заличаването на пропастта между бедни и богати, да стимулира „цветното“ мислене, изграждайки достойни, ерудирани и образовани млади хора“, каза още омбудсманът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *