Вино и чай, против простуда и грип

Споделете лесно и бързо тази публикация

Изследване, направено от учени от Вашингтонския университет, установи, че напитки и храни като червено вино, черен чай и боровинките, помагат на червените кръвни телца да се борят с инфекциите и да предотвратят не само настинките, а и най-тежките форми на грипа.

Експертите установили, че флавоноидите, открити в тези продукти, са работили със специфичен микрорибомиум на червата – clostridum oribiscidens, за създаване на метаболит, който повишава имунния отговор на заболяванията. В резултат на това симптомите на грип постепенно отшумяват, а времето, необходимо за възстановяване на здравето, намалява.

В продължение на години само се предполагаше, че флавоноидите притежават защитни свойства, които спомагат за регулирането на имунната система за борба с инфекциите, казва авторът на изследването Ашли Стийд.

Флавоноидите са често срещани в продуктите, които консумираме, така че нашето изследване ще помогне на съвременната медицина да добие по-добра представа как работят те в червата и по какъв начин успяват да се справят с микробите и да ни предпазят от грип и други вирусни инфекции. Резултатите, които получихме към момента, са повече от впечатляващи, казва още Стийд.

Важен факт, който трябва да се спомене, преди да започнете да се лекувате с вино и чай, е, че получените данни са от тестове върху лабораторни мишки. Тепърва предстои да се проведат серия от тестове върху хора с грипни симптоми. Когато това стане и се отчетат резултатите, ще бъде абсолютно сигурно, че с чай и вино можем да се предпазим от грип.

Разбира се, дори и сега виното и горещият чай могат да ви накарат да се почувствате по-добре, ако сте настинали, но лечебният ефект е неясен и недоказан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *