Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора Най-четени

Русия завзема зърнените пазари на Азия

Заради засушаванията в Австралия и Канада, Русия завзема все по-голям дял от зърнените пазари на Китай, Индонезия и Япония, съобщи Блумбърг.
Сушата подкопава производството в Австралия, САЩ и Канада. Това са доминиращите доставчици на пшеница в Азия, които държат около една трета от световния внос.

Износът на пшеница от Русия в Азия в продължение на десетилетие почти се удвои.

С нарастването на доходите на азиатскте домакинства се увеличи търсенето на юфка, сладкиши и хляб.

Но този сезон австралийското производство ще намалее рязко. Същевременно и в Канада реколтата ще намалее за трети път от четири години насам.

„Русия ще бъде големият печеливш „, заяви Бенджамин Бодарт, директор на консултант за CRM Agri Products в Нюмаркет, Англия.

„В Русия реколтата се очаква да бъде рекордна.“, допълни той.

Втори пореден сезон, производителите на зърно от Черно море до Южен Сибир прибират най-голямата пшеница в Русия.
Американското министерство на земеделието изчислява, че производството ще нарасне до 77,5 милиона тона, което надхвърля вътрешното потребление с най-голям марж в историята.

САЩ е най-големият износител в света в продължение на десетилетия, но както наскоро dirbg писа, през 2015-16 година Русия се върна на първото място в 12-месечен пазарния сезон, който започна на 1 юли.

Износът скочи 13 процента, в сравнение с година по-рано – 31,5 милиона тона и три пъти повече, отколкото през 2012-13 г.

Руската пшеница не беше голям играч в Азия, отчасти заради транспортната логистика.

Износът тръгва от Черно море до Средиземно море, а след това през Суецкия канал и около Индия, за да достигне до страни като Индонезия, която през последното десетилетие увеличи почти двойно вноса и стана най-големият купувач в света след Египет.
Югоизточна Азия се конкурира с Близкия изток и Северна Африка като най-големият купувач, според американското министерство на земеделието.

Руските доставки за Южна, Източна и Югоизточна Азия са се увеличили с 60% през 2016-17 г. до 3 милиона тона, според украинския Ukragroconsult.
Все пак, това все още представлява само около 5% от общия внос на региона.

В същото време, общият обем на износа на САЩ ще намалее с 7,6% през този сезон.

„Ограничената наличност на канадска и американска пшеница се очаква да окаже значително влияние върху световния пазар“, се казва в доклада на Министерството на земеделието на САЩ този месец.

Проблемът се влошава и от Австралия, която е най-големият доставчик в Азия и е най-големият производител в южното полукълбо. Износът и спадна с една пета, според USDA.

Рабобанк Интернешънъл предупреди, че през 2017-18 г. реколтата може да е още по-малка, ако сухото и топло време продължи.
Русия вече е започнала да увеличава доставките. Износът за Индонезия надхвърли 330,000 тона през първото тримесечие, в сравнение с 991 тона за цялата 2016 г.

Консумацията в Югоизточна Азия се очаква да скочи с една трета до 2020 г.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *