Украйна въвежда биометричен контрол по границите сi

Споделете лесно и бързо тази публикация

Украйна въвежда по границите си биометричен контрол за всички чуждестранни граждани, включително за тези от Русия, от следващата година, предава БНР. Указ за това е подписан от президента на страната Петро Порошенко. За мярката информира агенция ТАСС, която се позовава на пресслужбата на държавния глава.

До два месеца правителството на Украйна трябва да изработи механизъм и етапи за внедряване на система, чрез която чужденците и лицата без гражданство ще могат да отправят по електронен път заявки за намерението си да посетят Украйна, както и система за влизане и излизане от страната на чужденци, включително руски граждани, притежаващи паспорти с безконтактен електронен носител. Трябва също да бъде обновен списъкът на страните, представляващи миграционен риск и в него да бъде добавена Русия.

Говорител на украинската Държавна гранична служба поясни пред местна телевизия, че при пресичане на украинската граница гражданите на Русия ще преминават през “двустепенен контрол”. Освен че трябва предоставят, както всички останали чужденци, биометрични данни (пръстови отпечатъци), те ще трябва своевременно да уведомяват съответните органи за намерението си да влязат в Украйна и да предоставят “минимален обем информация за себе си”, каза говорителят Олех Слободян.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *