Възможно ли е еднакво заплащане у нас и в ЕС

Споделете лесно и бързо тази публикация

Евродепутати са се амбицирали да променят разлика между цената на труда у нас и в другите развити страни в ЕС.
Минимално един германец получава над шест пъти повече от един българин.

Евродепутати са се амбицирали да променят това и събират подписи, които да внесат в евроинституциите.

Подписката е за провеждане на общоевропейски референдум за еднакво заплащане в Европейския съюз. Инициативата е част от международното обединение “Доходен съюз”, а ВМРО е партията от българска страна, която участва в него.

Идеята е да бъде предизвикан дебат в Европейския парламент, който да сложи край на Европа на две скорости. В инициативата са се включили и партии от Полша, Словакия, Словения, Чехия, Хърватия, Естония, Латвия, Румъния.

“Става дума за европейска гражданска инициатива. Такава процедура е провеждана само веднъж досега и е било допитване, свързано с качеството на водата. Целта на това начинание е да се съберат достатъчно брой подписи, които биха удостоверили желанието на тези хора въпросът да бъде поставен пред Европейската комисия”, коментира евродепутатът Ангел Джамбазки пред Нова телевизия.

Редица западноевропейски държави имат тежки протекционистки вътрешни закони, които пречат на източните предприемачи да работят добре”, поясни евродепутатът, давайки за пример страни като Германия, Франция, Австрия, Италия и Белгия.

„Например, българските превозвачи могат да си позволят стандарт на своите служители в размер на 1500-2500 евро. Това очевидно дразни техните западни конкуренти и се опитват да откраднат бизнеса и да го преместят в Западна Европа. Именно затова искаме да спрем тази практика, защото логиката на ЕС е единен пазар”, каза Ангел Джамбазки.

Икономистът Владимир Каролев обаче не е убеден, че може да се изравни заплащането в Европа с подписка и ЕС наредби.

„Съгласен съм с тази подписка, но е безспорен факт, че не е възможно с административно решение на който и да е парламент да забогатее дадена нация”, каза Владимир Каролев.

„България винаги е била най-бедната държава в ЕС. До 2008 г. страната ни доста бързо настигаше средното равнище на Съюза. След това обаче този темп се забавя, защото липсват реформи”, на мнение е икономистът.

Идеята за еднакво доплащане предвижда до края на май догодина да бъдат събрани 1 млн. подписа от целия ЕС.
България трябва да събере 12 хиляди подписа в подкрепа на инициативата. Те трябва да са на хартиен носител, но ще има и електронна подписка на специален сайт, който в момента се превежда на български език.
Всички събрани подписи трябва да бъдат внесени в Европейската комисия, която от своя страна да ги внесе в Европейския парламент. Само ако всички страни изпълнят своята квота и бъде постигната минималната бройка от 1 милион подписа, може да има обсъждане в европарламента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *