Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора Най-четени Свят

Лондон не иска работна сила от ЕС след Брекзит

Великобритания няма да допусне свободното движение на работна сила от Европейския съюз след Брекзит.
Великобритания ще отмени свободното движение на работна сила веднага след Брекзита и ще въведе мерки за ограничаване на броя на по-нискоквалифицирани мигранти от ЕС, според правителствен документ, публикуван от в. „Гардиън“ и цитиран от Ройтерс и БТА.

Намаляването на миграцията към Великобритания беше една от основните причини за произведения миналата година референдум за напускане на ЕС.

Предприятия изразиха притеснения, че след Брекзита може да не са в състояние да наемат необходимият им брой квалифицирани и неквалифицирани работници. Все още няма коментар от британското вътрешно министерство.

Според в. „Гардиън“ документът все още не е получил подкрепата на основния министерски екип на премиера Тереза Мей.

„Казано просто, това означава, че за да се смята за ценна за страната като цяло, имиграцията трябва да е от полза не само за самите мигранти, а и за сегашните жители“, съобщава в. „Гардиън“, цитирайки документа.

Мей вече е заявявала, че свободното движение на работна сила ще трябва да спре, след като Великобритания напусне блока. Досега обаче тя не беше съобщавала каква имиграционна система иска.

Вестникът пише, че правителството обмисля и поетапно въвеждане на нова имиграционна система за усядане във Великобритания за повечето мигранти от Европа. Тя ще постави и строги нови ограничения върху правата им да водят във Великобритания членове на семействата си.

Миналия месец нетната миграция във Великобритания падна до най-ниското равнище от три години, като се отчита периода от април миналата година до март тази година.

Над половината от този спад се дължи на напускането на граждани на ЕС и по-малкия брой на пристигащите. Въпреки това броят от 246 000 е далеч по-голям от „десетките хиляди“, които според Мей са устойчивото равнище на миграция, отбелязва Ройтерс.

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *