Алкохолът влияе по различен начин върху мозъчната активност

Споделете лесно и бързо тази публикация

Учени заявиха, че продължителното въздействие на алкохола намалява електричната и химичната активност на мозъка.
В рамките на конференция на Европейската колегия по невропсихофармакология във Франция европейски фармаколози и психиатри представиха доклад за влиянието на продължителната употреба на спиртни напитки върху организма на мъже и жени. Учените заключили, че дори незначителният, но постоянен прием на алкохол може да доведе до развитие на невродегенеративни заболявания и буквално да лиши човека от интелект.

Алкохолът обаче въздейства по различен начин върху организма на мъжа и жената. В рамките на продължителни експерименти учени от Финландия установили, че алкохолът “промива” от различни вещества мозъците на мъжете и жените. При употреба на алкохол мъжкият мозък е лишен от двата рецептора на гама аминомаслена киселина, а женският – от единия от тях.

При това алкохолизмът при мъжете значително по-лесно се подава на лечение в сравнение с този при жените, отбелязват учените. Това е интересно от гледна точка на невробиологията, тъй като при мъжете намаляването на мозъчната активност се проявява далеч по-силно. По мнението на учените, трябва да се вземат под внимание половите различия при разработването на съвременни препарати за лечение на алкохолна зависимост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *