По 3000 лв. гаранция за инспекторите от БАБХ

Споделете лесно и бързо тази публикация

Бургаският окръжен съд пусна на свобода срещу 3000 лв. за всеки двамата инспектори от Областната агенция по безопасност на храните в Бургас, заловени с подкуп.
45-годишната д-р Мая Колева и 43-годишният Петър Арабаджиев бяха арестувани в петък пред ресторант в Несебър с рушвет от 500 лева, който поискали от собственик на заведение.

Защитата настоя Колева да бъде освободена под парична гаранция, защото сама гледа 7-годишната си дъщеря. Служителката на БАБХ заяви пред съдиите, че може да намери до 2000 лева с помощта на сестра си.

“Искам да си прибера детето за първия учебен ден, ще бъде втори клас. Сега е при баба си на село”, каза д-р Колева, която от 2011 г. работи в Областната агенция по храните в Бургас, цитирана от “24 часа”.

Да бъде пуснат срещу парична гаранция поиска и колегата й, който е от Созопол, разведен е, но също има малко дете.

По време на съдебното заседание се разбра, че в колата на инспекторите са открити белязани банкноти в размер на 500 лв. Те били поставени между дясната предна седалка и вратата.

“Не е ясно обаче кой от двамата е взел парите и цялото обвинение се крепи на показанията на ресторантьора Самуил Марков, а той може да цели да натопи подзащитния ми”, заяви адвокат Маркович, който защитава Арабаджиев.

От прокуратурата обаче настояха, че има достатъчно доказателства в полза на обвинението и поискаха постоянен арест и за двамата. Според държавното обвинение има опасност да окажат натиск върху собственика на ресторанта, който е свидетел по делото. След решението на съда, прокурорът заяви, че ще обмисли дали да го обжалва.

Инспекторите имат 10 дни, за да внесат паричната гаранция. Ако бъде доказана вината им, законът предвижда затвор до 6 години и глоба до 5000 лева.

Вчера се оказа, че преди време те са декларирали, че по собствено желание са готови да работят извън работно време в полза на държавата и така станали доброволци в оперативния щаб за противодействие на нарушенията в туризма, координиран от вицепремиера Валери Симеонов. Това го вбеси и той призова за безпощадни мерки срещу корумпираните държавни чиновници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *