Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Здраве Изборът на редактора Красота & Здраве Любопитно Най-четени Последни новини

„Бърнаут“ или синдром на професионалното изтощение

Стресът е болест на нашето време, който носи със себе си сериозни последици и т.нар. бърнаут синдром (или прегаряне).
Сред симптомите на прегарянето са чести болки в главата, схващане, изтощение, проблеми със съня, разстройства в сексуалния живот, поведенчески и емоционални промени.

„При прегарянето се наблюдава проява на агресивност, престават да ни радват неща, които са ни доставяли удоволствие в работата и в личния живот. Най-общо казано, ако често ви боли глава, вероятно е да сте влезе в някоя от фазите на бърнаут“, посочва Анелия Горгорова – управител на консултантска компания в областта на управлението на човешките ресурси и бизнеса и фирма за иновативни решения за подпомагане на деловите среди.Бърнаут, или синдром на професионалното изтощение

Според световни изследвания жените са по-податливи към този проблем.
Ръководителят на Националния център за управление на компетенциите в Българска стопанска камара Томчо Томов посочва, че сред хората в риск от прегаряне са ангажираните в армията, образованието, където почти всеки втори човек е подложен на висок стрес. Такъв проблем имат и заетите в здравеопазването, социалните асистенти, както и всички професии, които изискват постоянна работа с хора. Особено засегнати са мениджърите и преките ръководители на екипи.

Същевременно бизнес лидерите и мениджърите в компаниите са тези, които трябва да знаят как да работят с хората си, което включва и това да разберат какво се случва със служителите. „Когато се съчетаят професионални и лични проблеми, е лесно да влезеш в прегаряне“, коментира Кан. „Сред превенциите на този проблем той предлага работници, изложени на чест стрес, да са под контрол дали ефективно използват регламентираните си почивки“, обобщава Хамза Кан – специалист по стратегически маркетинг, предприемач, мотивационен спийкър.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *