Значително повишение на разходите на домакинствата с такса “смет”

Споделете лесно и бързо тази публикация

Готвените промени в Закона за местните данъци и такси, свързани с такса “смет”, ще повишат значително разходите на домакинствата, това предупредиха от КНСБ.

От синдиката настояват поскъпването да се компенсира с други промени, които да намалят облагането за бедните слоеве от населението. В позицията на КНСБ се казва, че покупателната способност на българите не е като тази в западните държави, където такса “смет” не е проблем да се плаща.

За сметка на завишената такса за отпадъците, която ще се въведе, от синдиката искат и въвеждането на необлагаем минимум до размера на минималната заплата, както и увеличаване на максималния осигурителен доход до размера на 10 минимални заплати, като ставката за налога да бъде 20 процента.

Успоредно с това се настоява да се въведе и семейно подоходно облагане, за да се насърчи раждаемостта. Предлага се и въвеждане на данък “богатство” за допълнителни жилища, скъпи автомобили, вили и яхти.

В анализа на КНСБ се посочва, че данъчната ни система не е справедлива и не решава проблемите в най-бедната от 28-те страни-членки на Евросъюза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *