Новият председател на ВАС е Георги Чолаков

Споделете лесно и бързо тази публикация

Висшият съдебен съвет избра за нов председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков. Той получи 20 от общо 25 гласа.
“За” единствения му конкурент за поста, която беше номинирана от “опозицията” във ВСС – Соня Янкулова, гласуваха само 5-ма от съдебните кадровици.

За да бъде избран нов председател със 7-годишен мандат са нужни минимум 17 гласа.

Изборът на Чолаков беше до голяма степен предизвестен, след като първоначално беше единствен кандидат и получи публична подкрепа от досегашния шеф на ВАС Георги Колев. Днес го подкрепи и главният прокурор Сотир Цацаров.

Днешният избор е особено важен, тъй като именно ВАС контролира делата на държавата, всички решения на Министерския съвет, обществените поръчки и данъчни актове.

Решението на ВСС ще бъде изпратено на президента, който трябва да издаде указ за назначаване на Чолаков. Той има над 25 години юридически стаж, от които над 10 като съдия. Работил е като магистрат и адвокат в Сливен, а от 1 юли 2013 г. беше председател на Второ отделение във ВАС.

По време на изслушването пред ВСС, провело се преди гласуването, той коментира публикации в медии, че не е декларирал 10 сключени сделки за имотни вземания. Чолаков обясни, че те не подлежат на деклариране, тъй като към онзи момент не е бил собственик на имотите.

Става дума за това, че през 2011 г. е придобил договорни ипотеки на два имота в село Стражица, на шест парцела в село Ляхово, както и на три в село Гурково – всички в община Балчик. Те не бяха посочени в имуществената му декларация, подадена като кандидат-председател на ВАС.
Повечето съдебни кадровици обаче не се поинтересуваха от този въпрос.

Чолаков заяви още, че във ВАС и всички 28 административни съдилища трябва да се постига качествена работа и високо обществено доверие чрез електронно административно правораздаване. Той припомни, че във ВАС има разработена нова деловодна система, която ще заработи съвсем скоро, предаде БТА.

За да разбере какво искат съдиите като промяна, Чолаков е направил анкета сред тях. Проблемът с натовареността на съдиите обаче остава на дневен ред. Той предлага да се използва и медиация като алтернатива.

На въпрос как ще помогне за повишаване на доверието в съдебната власт, той заяви, че това може да стане само чрез прозрачност и публичност на всички актове и действия на ВАС.

Прокуратурата трябва да бъде в рамките на съдебната власт, отговори той на въпрос от главния прокурор Сотир Цацаров, който има задочен спор с председателя на ВКС Лозан Панов. Според него тя трябва да бъде извадена от там. Чолаков уточни, че ако държавното обвинение се премести, прокурорите и следователите ще бъдат зависими от министъра на правосъдието, а в съдебната система имат гаранции за независимост.

Според него е лоша практиката ВАС да не взима становище по законопроекти, като заяви, че ако стане председател на Върховния съд, това ще се промени и ще има становища по всички важни законопроекти.

Янкулова: Въпросът е как работим

Втора говори Соня Янкулова, която от 1998 г. работи във ВАС с прекъсвания. През 2001 г. стана зам.-министър на отбраната, а после и зам.-министър на вътрешните работи.

“Не знам дали ще повиша авторитета на ВАС, но ще пробвам. Един от основните начини е повишаване на качеството на правораздаване. Ние имаме една изключителна бързина за постановяване на актове – 80%, друг е въпросът, че не може да заседаваме с такава бързина”, каза тя, цитирана от “Правен свят”.

По повод мястото на прокуратурата Янкулова заяви:

“Аз имам по-различно усещане. Като че ли мястото е функцията, отчетността, качеството на работа. Ако вземем една ябълка и я преместим от едно място на друго, тя няма да стане круша. Въпросът е как работим, това се отнася и до съда. Затова този въпрос не стои пред мен”.

По въпроса за роднинските назначения пък съдийката каза:

“Мен лично не ме интересува на кого е дете, а дали е професионалист. Ако отговаря на всички изисквания, няма значение. Но ако са в конфликт на интереси, не трябва да работи в този съд”.

Запитана какво би направила при коментари от страна на изпълнителната власт по отношение на съдебни актове, тя отговори:

“Не може да избягаме от коментари, нашите актове засягат тяхната дейност. Логично е да очакваме от страната по делото някакъв коментар. Но лично аз не приемам лична нападка към съдията по даден съдебен акт. Утре той ще постанови акт, от който този орган ще е доволен и тогава ще излезе ли да каже, че този съдия е добър?”.

Междувременно бившият депутат Петър Славов съобщи, че от ВАС са насрочили дело по негова жалба чак за декември 2018 г. и припомни максимата “забавеното правосъдие е отказ от правосъдие”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *