Президентът: Балансираната външна политика на България и ролята на стабилизиращ фактор в региона се ценят високо

Споделете лесно и бързо тази публикация

България е авторитетен член на ООН и нейната балансирана външна политика и ролята на стабилизиращ фактор в нашия регион се ценят високо. Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти в Чикаго, в отговор на въпрос за резултатите от работата на 72-рата сесия на Общото събрание на ООН. Държавният глава подчерта, че България ще продължи да работи за утвърждаването на стабилността и европейската перспектива на нашите съседи от Западните Балкани.

“Това, че сме доказан лоялен член на Европейския съюз и НАТО не означава, че страната ни не трябва да работи за развитието на своите отношения и с трети страни”, подчерта още президентът в отговор на въпрос. Цитиран от президентската пресслужба Румен Радев припомни проведените в Ню Йорк редица двустранни срещи със свои колеги от Близкия Изток и Централна Азия за възвръщането на традиционните позиции на страната ни на пазарите в тези региони и за възстановяването на образователния и културен обмен. Към България се демонстрира изключително добронамерено отношение и трябва да търсим възможности за постигането на взаимноизгодно сътрудничество, подчерта още президентът.

Запитан дали усилията на страната ни за енергийна диверсификация няма да доведат до влошаване на отношенията с Русия, държавният глава посочи, че България отдавна е заявила намеренията си да диверсифицира както източниците, така и пътищата за доставки на природен газ.

„Колкото повече пътища и източници на природен ден, толкова по-добре за България. Това означава намален риск при самите доставки и конкурентни цени. В това е смисълът на диверсификацията”, заяви Румен Радев.

В отговор на въпрос за ескалацията на напрежение, породено от ядрената програма и ракетните изпитания на КНДР, държавният глава подчерта, че тази криза не може да има военно решение.

„Ако търсим да я решим с чисто военни средства, губещи са всички и много лидери вече се изказаха в тази насока”, заяви Румен Радев. Президентът изрази и надеждата си за намирането на дипломатически средства и за диалог, с който тази криза да бъде преодоляна.

Никоя институция в България не може сама да върне българите от чужбина в родината, посочи още президентът и добави, че това изисква национални усилия и отговорност от цялото общество за превръщането на страната ни в много по-привлекателно място за живот. Попитан за предложеното от него създаване на регистър на българите в чужбина, държавният глава заяви, че става въпрос за информационен портал, в който търсещите работа в България наши сънародници зад граница, да намират информация за възможностите за професионална реализация, в съответствие със своето образование, квалификация и опит, а бизнесът – подходящите кадри за своите проекти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *