Работещи в “Пирогов” излязоха на протест

Споделете лесно и бързо тази публикация

Работещи в “Пирогов” излязоха на протест и поискаха да се преразгледа решението на директора за уволнението на дежурния екип, отказал прием на Спас Добрев.
На 16 септември 74-годишният Добрев почина в Александровска болница, след като лекарите в “Пирогов” отказаха да го приемат, а екипът на Бърза помощ пристигна на адреса 80 минути, след като съпругата му Евелина подала сигнала.

Заради отказа на дежурния екип от спешния кабинет по кардиология и вътрешни болести в “Пирогов” да окажат помощ на Добрев, директорът на болницата ги уволни. Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров пък нареди на ИА “Медицински одит” спешна проверка в двете лечебни заведения.

Протестът бе организиран от синдикалната организация на КТ “Подкрепа” в “Пирогов”. Около 50 санитари, лекари и медицински сестри от различни отделения излязоха пред спешната болница.

Според протестиращите трябва да се изчака да завърши проверката на Изпълнителна агенция “Медицински одит”, а не да се вземат прибързани решения на основание вътрешна проверка.

Доктор Стоян Сопотенски каза пред журналисти, че цялата отговорност по случая е на завеждащия спешното отделение в момента – д-р Асен Меджидиев.

Сопотенски допълни, че пациентът не е бил върнат, а е бил насочен към лечебно заведение, в което се е лекувал няколко дни преди да потърси помощ в “Пирогов”.

По думите на медика, когато Спас Добрев е бил докаран в “Пирогов”, спешният екип е бил зает с други два тежки случая и не е имал възможност да го прегледа. Затова той е бил пренасочен към Александровска болница. Д-р Стоян Сопотенски каза още, че от болницата напускат лекари и медицински сестри и има много проблеми за решаване в лечебното заведение.

Уволненият д-р Иво Филибев бе категоричен, че наказанието за него и двете медицински сестри не е заслужено. Според него, нарушения е имало, но те не са били във вреда на пациента.

Резултатите от назначената от здравния министър проверка по случая “Добрев”, която се извършва от ИА “Медицински одит”, трябва да станат ясни до понеделник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *