24.03.2025

Тези витамини спадат към групата на мастноразтворимите витамини, което означава, че имат свойството да се натрупват.
Вижте кои са те:

Витамин Е – витаминът на красотата и младостта

Ето най-важното за него:

Мощен антиоксидант, който предотвратява образуването на свободни радикали, участва в обмяната на белтъчини, мазнини и въглехидрати;

Подпомага усвояването на мазнините и на витамин А и Д;

Влияе върху функциите на половите и ендокринните жлези;

Стимулира мускулната и сексуална дейност;

Профилактика срещу стареене, безплодие и сърдечносъдови проблеми;

Намалява риска от рак заради антиоксидантното си действие и предотвратява формирането на карциногенни нитрозамини в стомаха от нитратите в храната;

Препоръчителният дневен прием за здрави възрастни е 20 мг;

При предозиране се повишава риска от кръвоизливи и хеморагични инсулти, тъй като той действа като средство за разреждане на кръвта;

В кои храни може да открием Витамин Е?

Слънчогледови семки – много богати на витамин Е – в 100 г има 36,6 мг.

Сладък или лют червен пипер – в 100 г има 30 мг.

Бадеми – суровите бадеми съдържат 26,2 мг витамин Е в 100 г.

Сушени кайсии – 4,3 мг витамин Е в 100 г.

Растителни масла и олио като шафраново, лешниково, бадемово и др.

Каратиноиди

Мастноразтворими витамини с голяма разновидност. Растителните храни набавят в кръвната плазма на човек 5 вида каратиноиди.

Бетакаротин е един от най-популярните. Той е провитамин и спомага за запазването на витамин С в организма, за повишаване на имунитета за подобряване състоянието на кожата. Хубавото при него е, че той се преобразува постепенно във витамин А в зависимост от нуждите на тялото и така не се стига до натрупване на свръх витамин А, и до токсичност.

Източник на бетакаротин са морковите, червения пипер, зелен лук, киселец, спанак, магданоз, шипки.

Друг известен каратиноид е ликопенът. Той е един от топ 5 най-мощни антиоксиданти и се бори най-ефективно срещу рак на простатата. Това го прави много полезен за мъжете. Най-много има в доматите динята и зелето.

Лютеинът е третият по-важен каратиноид. Съдържа се във всички жълто – червени плодове и зеленчуци, в тъмнозелените зеленчуци и листа, и в яйцата.

Използва се при профилактика на глаукома, като само лютеинът може да проникне в тъканите на окото. Лютеинът се приема с храната, а в ретината на окото се преобразува в зеаксантин. Остротата на зрението си дължим именно на лютеинът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

CAPTCHA ImageChange Image