Витамините на младостта и красотата

Тези витамини спадат към групата на мастноразтворимите витамини, което означава, че имат свойството да се натрупват.
Вижте кои са те:
Витамин Е – витаминът на красотата и младостта
Ето най-важното за него:
Мощен антиоксидант, който предотвратява образуването на свободни радикали, участва в обмяната на белтъчини, мазнини и въглехидрати;
Подпомага усвояването на мазнините и на витамин А и Д;
Влияе върху функциите на половите и ендокринните жлези;
Стимулира мускулната и сексуална дейност;
Профилактика срещу стареене, безплодие и сърдечносъдови проблеми;
Намалява риска от рак заради антиоксидантното си действие и предотвратява формирането на карциногенни нитрозамини в стомаха от нитратите в храната;
Препоръчителният дневен прием за здрави възрастни е 20 мг;
При предозиране се повишава риска от кръвоизливи и хеморагични инсулти, тъй като той действа като средство за разреждане на кръвта;
В кои храни може да открием Витамин Е?
Слънчогледови семки – много богати на витамин Е – в 100 г има 36,6 мг.
Сладък или лют червен пипер – в 100 г има 30 мг.
Бадеми – суровите бадеми съдържат 26,2 мг витамин Е в 100 г.
Сушени кайсии – 4,3 мг витамин Е в 100 г.
Растителни масла и олио като шафраново, лешниково, бадемово и др.
Каратиноиди
Мастноразтворими витамини с голяма разновидност. Растителните храни набавят в кръвната плазма на човек 5 вида каратиноиди.
Бетакаротин е един от най-популярните. Той е провитамин и спомага за запазването на витамин С в организма, за повишаване на имунитета за подобряване състоянието на кожата. Хубавото при него е, че той се преобразува постепенно във витамин А в зависимост от нуждите на тялото и така не се стига до натрупване на свръх витамин А, и до токсичност.
Източник на бетакаротин са морковите, червения пипер, зелен лук, киселец, спанак, магданоз, шипки.
Друг известен каратиноид е ликопенът. Той е един от топ 5 най-мощни антиоксиданти и се бори най-ефективно срещу рак на простатата. Това го прави много полезен за мъжете. Най-много има в доматите динята и зелето.
Лютеинът е третият по-важен каратиноид. Съдържа се във всички жълто – червени плодове и зеленчуци, в тъмнозелените зеленчуци и листа, и в яйцата.
Използва се при профилактика на глаукома, като само лютеинът може да проникне в тъканите на окото. Лютеинът се приема с храната, а в ретината на окото се преобразува в зеаксантин. Остротата на зрението си дължим именно на лютеинът.