19.07.2024

Сигнали до общината през мобилна платформа ще подават столичани

Нова мобилна платформа ще позволи на гражданите да подават сигнали, на които да реагират структурите на Столична община, съобщи на пресконференция кметът Йорданка Фандъкова.
В начинанието общината си партнира с grajdanite.bg, които са разработили сайт, на който всеки може да подаде сигнал за неправилно паркиране, за бездомни кучета, за нерегламентирани сметища, сигнали за улично осветление, за бездомни хора във връзка с предстоящото застудяване и за изоставени автомобили.

„До този момент чрез използването на платформата са подадени над 70 000 сигнала, а регистрираните граждани са над 55 000 души“, посочи Фандъкова. По думите ѝ услугата е и мобилно приложение, а не само сайт. Това дава възможност за контакт и между подаващия сигнала и този, които се явява нарушител.

„1000 са извиненията на нарушителите“, подчерта кметът. Тя заяви, че Столична община има различни канали за получаване на сигнали, като най-често се използва Контактният център, но по този начин решаването проблема става по-бавно отколкото чрез новата платформа. По-малко време ще отнема при обработка на информацията и съответно на реакция.

„Пет районни администрации „Слатина“, „Красно село“, „Люлин“, „Витоша“ и „Лозенец“ са се включили в проекта към момента. Получени са още заявки за участие от други районни кметове“, каза още Фандъкова. Определени са лицата, които обработват сигналите чрез тази платформа.

По отношение на сигналите за бездомни хора Фандъкова каза, че заместник-кметът по социалните дейности ще се ангажира с решаването на казусите. „Моето намерение е да развием тази платформа съвместно с гражданите, за да можем не само да получаваме сигнали, но и да подаваме и ние информация до голяма група хора – да получават гражданите информация на Фейсбук, телефона си за спиране на водата, отопление, както и за предстоящ ремонт и организацията на движението в тази връзка и др.“, каза
още Йорданка Фандъкова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *