Прокуратурата проверява как СУ раздава пари по проекти

Споделете лесно и бързо тази публикация

Прокуратурата е започна проверка в Софийския университет “Св. Климент Охридски” след медийна публикация как се раздават хиляди левове по проекти.
Става дума за статия в сайта OFFNews от месец юли.

От пресцентъра на Софийска градска прокуратура са потвърдили пред медията, че още на 5 септември, по преписка № 19740/2017, държавното обвинение е възложило проверка на Главна дирекция “Национална полиция”.

В статията се разказва за един от проектите с европейско финансиране на СУ – “Студентски стипендии”, осъществен през летния семестър на 2016/2017 г. Работили по проекта са предоставили документи, от които става ясно, че
един получава една сума, а друг – друга, срещу името на един пише даден брой изработени часове, а срещу името на друг броят е различен.

Недоумението на източниците дошло не от убеденост, че всеки трябва да получава еднакво плащане, а от факта, че те не са били подписали договори, нито предали отчети. Това поставя въпроса как тогава ръководството на ВУЗ-а знае кой колко е изработил и как е определило кой колко да получи.

Подалите сигнала се опасявали, че ще бъдат принудени да подписват договори със задна дата, само и само документацията на СУ да изглежда изрядна при проверка.

Още по-голямо било учудването, че в списъка с получилите пари по проекта са 10-ина души от Ректората, получили и най-големите суми, тъй като няма логика те да имат да са работили по темата “Студентски стипендии”.

Например неясно било какво е свършила по него началничката на отдел “Прием на студенти”, която няма работа с вече записаните, а с тепърва постъпващите във висшето училище. Според списъка в заповедта тя е изработила 281 часа и е взела 2248 лева.

Сред възнаградените е и главният финансист на СУ Елена Петрова (с надбавка 2247 лева), както и зам.-ректорът Ренета Божанкова (с 280 часа извънреден труд и 2240 лева еднократно допълнително възнаграждение).

МВР и прокуратурата трябва да установят дали това се е случвало неправомерно.

През месец юли стана ясно още, че 6,5 млн. лева са получили под формата на допълнителни възнаграждения служители от администрацията на СУ. Ректорът проф. Атанас Герджиков заяви, че не вижда проблем, защото това са пари за докторска степен, трудов стаж, изпълняване на административна длъжност и други.

Малко по-късно обаче Сметната палата отказа да да завери финансовия отчет на СУ за 2016 г., тъй като не давал вярна и честна представа за финансовото състояние и имуществото. Разликите в отчета са за милиони, обяви тогава председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *