Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Последни новини Свят

Стачка срещу полицейското насилие в Каталуния

Обща стачка срещу полицейското насилие при референдума започва в Каталуния.

Общата стачка е организирана от каталунските синдикати в знак на протест срещу действията на полицията по време на референдума за независимост на областта.

Около 900 души са били ранени при сблъсъците, съобщиха от регионалното правителство. Властите в Мадрид изпратиха полицаи от други части на Испания, включително от Националния полицейски корпус и от Гражданската гвардия, които се опитаха да предотвратят гласуването на местните жители в допитването.

Очаква се стачката днес да засегне почти всички икономически сектори, като най-забележим ще бъде протестът в транспорта. Метрото на Барселона няма да работи между 09:30 часа и 18:00 часа местно време (10:30 до 19:00 часа българско време).

Очакват се нарушения в разписанието на наземния обществен транспорт, няма да се движат много таксита, отменени са над 150 влака по международни линии.

Правителствените учреждения на Каталуния също подкрепиха стачката, задължавайки се да гарантират само минимален обем услуги, жизненоважни за гражданите, пише БТА. Това засяга както администрацията, така и болниците, където медицинският персонал ще се включи според възможностите в протестните действия.

Няма да работят също многобройните музеи на Барселона, които всеки ден се посещават от хиляди туристи. Към стачката се присъединиха и футболните клубове „Барселона“ и „Жирона“.

Някои големи компании все пак няма да се включат в протестната вълна. Заводът на автомобилостроителя Сеат (Seat) ще работи както обикновено, както и магазините на множество международни марки и големи банки.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *