В София ще има повече пешеходни зони и велоалеи

Споделете лесно и бързо тази публикация

Доклад за градската среда, изготвен от световноизвестния архитект Ян Геел, предвижда по-дълги пешеходни зони и велоалеи, а и оформяне на фасадите на сградите.
Това каза на пресконференция в Столичната община кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА.

Столичният кмет припомни, че датският специалист по градска среда е бил поканен преди година от Столичната община, за да помогне в планирането на работата по превръщането на София в зелен град.

Докладът показва големи предизвикателства – промяна на начина на живот в
града, отбеляза Фандъкова.

Предлага се удължаване и организиране на пешеходните зони, въвеждане на спокойната зона, подчерта кметът.

Предлага се свързване на съществуващите велоалеи помежду им, както и с центъра на града, което обаче, по думите на кмета, среща отпор от страна на шофьорите.

Четири са основните направления в доклада на известния архитект, каза главният архитект на София Здравко Здравков. Първото направление е свързано с градска идентичност – да се подобрят пешеходните и транспортните контакти с Витоша.

Второто е за подобряване на начина на предвижване – чрез подобряване на пешеходната мрежа, обществения транспорт, велоалеите и пешеходните зони.

На трето място ще се работи и за изработване на системи за обвързани пешеходни трасета – пешеходни пространства с връзка с паркове и обществени места.

Подобряването и оформяне на фасадите на сградите и определени видове градско обзавеждане е една от важните препоръки, върху която ще се работи, добави още Здравков.

Йорданка Фандъкова поясни, че част от мерките и решенията на проблема с достъпността вече се изпълняват.

Действията по проекта ще се осъществят в рамките на повече от един кметски мандат, изтъкна тя.

Столичният кмет заяви, че след публикуване на доклада специален екип, под ръководството на главния архитект на София и заместник-кметове, ще подготви и програма с три вида мерки.

Първите мерки са краткосрочни, които са предвидени с хоризонт 2020 г. Средносрочните мерки трябва да се изпълнят до 2025 година, а дългосрочните – до 2030 година.

Изпълнението на всички тези мерки ще помогне за правилното планиране на града, смята главният архитект на София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *