Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество Последни новини

Следобед снегът идва в София

Дъжд вече вали в голяма част от страната, а в Трънско вече вали сняг и има тънка снежна покривка.
В следващите часове след обяд и привечер валежите ще обхванат цялата страна и ще се усилват. На места количествата им ще превишат 50 литра на квадратен метър.

Температурите в момента са от 2 до 5 градуса по високите полета, 3 градуса в Бояна и Горна Баня, около 9, 12 в централната и западна част на Дунавската равнина, до 15, 18 по Черноморието.

Циклонът, който причинява тази сложна обстановка и фактически е виновен за застудяването и лошото време, преминава през страната ни и се движи на изток.
В тила си той е захранван от относително студено ядро въздушна маса във височина, която в следобедните часове и привечер ще се настани за кратко над страната ни.
Преносът е от североизток, а утре ще се смени със северозападен и това ще доведе до начало на повишение на температурите.

Преваляванията ще продължат, като по-късно след обяд и привечер дъждът ще преминава в сняг и в Софийско.
В града трайна снежна покривка няма да се образува, но в околните населени места, разположени на малко по-голяма надморска височина, е вероятно да се задържи временна снежна покривка.
Дневните температури в по-голямата част от страната ще бъдат по-ниски от тези в началото на денонощието, това е така нареченият „обратен ход на температурата“, заради нахлуването на по-студения въздух.

След обяд в Софийско температурите ще останат от 2 до 5 градуса, а привечер ще се понижат с 2-3 градуса.
В останалата част от страната, температурите ще бъдат от 8, 9 на северозапад до 15, 17 градуса в крайните югоизточни райони.

През нощта преваляванията от северозапад и югозапад ще спират, но на изток и в централните части валежите ще продължат до ранна утрин и утре преди обед.
Последно ще спре да вали в крайните североизточни райони утре.

Студът е за кратко у нас.

Още утре студеното ядро ще се размива и изнася на изток.
Облачността ще бъде променлива, а температурите – от около 9, 10 по високите полета, до 15, 16 в северозападните и крайни южни райони.
Ще духа умерен, временно силен северозападен вятър.

От понеделник ще се установи по-меко време, с повишаващи се температури и почти без валежи. Сутрин около водните басейни и в котловините са възможни краткотрайни мъгли.
Към средата на седмицата времето ще се върне към обичайните есенни рамки: хладни и студени утрини, но сравнително топло след обяд, с температури около и малк о над 20 градуса.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *