Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Здраве Красота & Здраве Любопитно Най-четени

Тайната на дълголетието – не преяждайте!

Тайната на здравето и дълголетието, и на запазването на ензимите е в това да се консумират умерени количества храна.
Умереността важи и за консумацията на здравословни храни, плодове и зеленчуци, за които много хора погрешно смятат, че може да консумират безгранично, защото са здравословни.

Разбира се не бива да се допуска и състояние на недохранване, което ще доведе до физическа и психическа слабост.

Научно е доказано, че разумното хранене удължава живота. Това е и мотото на един от най-известните нутриционисти в света доктор Пааво Айрола – тайната за здравето и дълголетието е в липсата на преяждане. Именно той е първият, който обръща внимание и на това, че дори преяждането със здравословна храна може да се превърне в основна причина за влошаване на здравето.

Опити с животни в университетски лаборатории доказват, че премереният прием на храна води до удължаване на живота на мишките и до лечение на болестни състояния. Забелязано е, че дегенеративни заболявания като рак и сърдечносъдови болести, бъбречни заболявания и др. се срещат доста по-рядко и то в много късна възраст, ако въобще се развият, при хора, които поддържат по-ограничен прием на храна като количество.

За това говори и известният японски хирург професор Хироми Шиния, известен както с уреда за безкръвни операции на дебелото черво, така и с медицински доказаната си теория за ензимния фактор. Според него по-рядкото и ограничено като количество хапване не изразходва ензимите така, както би го направило честото и обилно похапване.

Изследванията на известния хирург водят до заключението, че преяждането води до окислителен стрес за системата, което предизвиква производство на свободни радикали, които пък от своя страна увреждат тъканите и увеличават свързването на активните протеини в тъканите и клетките. В резултат на всичко това те вече не могат да функционират нормално. Свободните радикали са наименование за вредни молекули, които се произвеждат в резултат от неправилно или вредно хранене, емоционален или физически стрес, замърсена околна среда, радиация и стареене на тялото. Антиоксидантите са тези, които неутрализират свободните радикали и затова е важна консумацията на храни, богати на антиоксиданти.

Това, което е установено е, че режим, базиран на прием на по-малко количества животински протеин и повече растителна храна, и не големи количества, дава възможност на тялото да асимилира всичко поето.

Метаболитните вторични продукти, част от които са свободните радикали, са отпадък от метаболитните процеси в тялото, и са в минимални количества, когато се приема по-малко храна. Важно е да се направи разлика между липса на преяждане и недохранване.

Умереното хранене е пътят към оптималното здраве – тоест да се храним с каквото е необходимо като вид, качество и количество, за да осигурим оптимално функциониране на тялото. В йогата и медитативните практики се говори за съзнателно хранене.

Интересни са някои факти от културата и историята на народите в това отношение. Например, още преди 5000 години в една египетска пирамида е намерен надпис, който казва: „Човек живее с ¼ от храната, която яде, от останалите ¾ живее неговият лекар“. Само този надпис разкрива достатъчно, както и фактът, че очевидно проблемът с преяждането съществува от векове.

Помислете за количествата храна, които консумирате и дали евентуално не преяждате. Ако има нужда, се консултирайте и със специалист. При всички положения здравните ползи от съзнателно и контролирано хранене са много и си заслужава да се замислите!

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *