2.33% ръст на болничните

Споделете лесно и бързо тази публикация

Броят на болничните листове през последните години нараства, обяви социалният министър Бисер Петков по време на парламентарния контрол.

За 2016 година те са 3 096 272, за периода от 1 януари до 30 септември тази година са 2 332 031, като за същия период на 2016 година са 2 278 846, тоест има увеличение с около 2,33% , каза министърът, цитиран от БТА.

Той допълни, че се наблюдава положителен ръст на броя на осигурените за общо заболяване и майчинство с около 2 на сто през тези години, което в известна степен обяснява и броят на болничните листове.

Бисер Петков посочи, че с оглед на средствата, които се изплащат от ДОО, се извършват анализи, свързани с работодателите, при които се установява значителен брой на работници и служители, за които се предоставят такива документи, както и с лекарите и лечебните заведения, които са ги издали.

По думите на министъра анализ ще бъде направен и на продължителността на болничните листове за конкретни заболявания. За него ще се предложи предприемането на съвместни действия с Министерството на здравеопазването с неговите структури – регионалните здравни инспекции и НЗОК за засилване на контрола върху обезщетенията за временна неработоспособност.

По време на парламентарния контрол Бисер Петков съобщи още, че е възобновена дейността на работната група, която подготвя проект на Закон за социалните услуги. Законопроектът трябва да е готов до 15 октомври 2018 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *