България отново попадна в негативна европейска класация

Споделете лесно и бързо тази публикация

Район Северозападен у нас е “лидер” в ЕС по неработещи и неучещи млади хора.
Северозападният район на страната ни води негативната класация в ЕС с най-висок процент млади хора на възраст 18-24 г., които през миналата година нито са работили, нито са учили – 46,5 на сто, при среден показател за ЕС – 15%. Това отчита анализ на Евростат, цитиран от БТА.

По данни на НСИ през 2016 г. безработните младежи в страната в тази възрастова категория са били близо 28 000, което означава че в Северозападния регион неработещите и неучещи млади българи са били около 13 000. Общо Северозападният регион на страната наброява около 760 000 души, а младите хора на възраст 18-24 г. в него са били приблизително 45 000, по данни на националната статистика.

По темата за безработицата сред младите хора Евростат класира и останалите региони в ЕС с негативни показатели: френска Гвиана /44,7/, италианският Сицилия /41,4/ и двата гръцки региона Стереа Елада /39,6/ и Пелопонес /36,5/.

Една от темите, върху които Евростат акцентира по повод седмицата на регионите, е продължителността на живота в страните на ЕС: първите 5 позиции са за трите испански региона Мадрид, Кастилия и Навара, френския Иле и италианския Тренто с по 84 години продължителност на живота при среден показател за ЕС – 80,6 години.

Регионите с най-висок процент висшисти са изцяло окупирани от Великобритания – пет региона в Лондон събират между 70 и 85 процента хора с висше образование при среден показател за ЕС 40 на сто.

Регионите в ЕС, които имат най-висок дял на хора с частна практика и самостоятелна заетост са регистрирани изцяло в Гърция – пет региона с показател от 37 до 41 процента при средно за ЕС – 14 на сто.

Най-много използват Интернет жителите на Люксембург, Източен и Западен Лондон, Утрехт /Холандия/ и Копенхаген / Дания / – около 97 процента при среден показател за ЕС – 79 процента.

Данните Евростат обяви по повод започналата Европейска седмица на регионите, която ще продължи до 12 октомври.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *