20.07.2024

Рекордно топъл септември, очаква се и октомври да е топъл

Изминалият септември е бил с рекордно топла атмосфера в историята на спътниковите наблюдения за този месец на планетата. Октомври също ще е доста топъл.
Това, което прави постижението още по-впечатляващо, е фактът, че от всички останали 20 най-топли, този септември е единственият, в който не се е наблюдавал феноменът Ел Ниньо.

Данните са от сателитните измервания на ниската част на тропосферата, обобщени от университета в Алабама, Хънтсвил (UAH) – един от най-авторитетните източници на този тип информация.

При това, по този показател, следващият го втори месец в класацията, отстъпва с цели 32 стотни от градуса – гигантска разлика в глобален мащаб.

В близките дни ще излязат и месечните обобщения на наземната мрежа за септември на НАСА и НОАА.

Напомняме, че рекордно силен Ниньо имаше през 2015 и част от 2016 година и това изстреля глобалната температура на планетата до нови рекордни средномесечни, а и годишни стойности.

2014 беше с малко, но най-топла за цялата история на наблюденията, но палмата на първенството не остана задълго у нея.

2015 веднага подобри този рекорд, а 2016 вече постави трети пореден, при това с голяма разлика от предишните две уникален „хеттрик“ за цялата история на наблюденията, т.е за последните век и половина.

Това се случи именно благодарение на последиците от Ел Ниньо, който освобождава големи количества топлина в Тропосферата и половин до една година след приключването му тя бележи топли рекорди.

Изминалият септември обаче е станал рекордно топъл без подкрепата на тихоокеанския феномен и това прави постижението му впечатляващо, но и плашещо, защото това означава ускорение на темпа на глобално повишение на температурите.

В следващите няколко месеца, според световните метеоцентрали, в екваториалната част на Тихия Океан ще се наблюдава обратния феномен на Ниньо – Ла Ниня, при който водите в тези области са по-студени от нормалното, но проявата на студения феномен ще бъде в по-слаба форма и през следващата пролет осцилацията ще се върне към неутралната си фаза, в която е в момента.

У нас месец септември беше с малко по-топъл от обичайното, средно за страната с малко под два градуса положителна аномалия.
Средната стойност не дава пълна информация, тъй като септември беше контрастен в температурно отношение.

В първите си две трети (две десетдневки) той беше практически летен месец в температурно отнощение, като максималните стойности често бяха с августовски и дори юлски значения. Реалните средни температури докъм 20 число на месеца надвишаваха климатичните норми с 4-5 градуса и се доближаваха до класическите юлски норми, практически удължавайки лятото с близо месец.

Това се случва често през последните години и е на път да се превърне в тенденция.

В замяна на това, през третата десетдневка на месеца, температурите рязко се понижиха, приемайки стойности, характерни за края на октомври. Това съкрати чувствително положителната аномалия, но все пак в крайна сметка месецът остана по-топъл от обичайното с 2 градуса средно за страната.

Кратък поглед към октомври

В следващите 7-10 дни, според прогнозите на централите, ни очакват повишаващи се температури и сухо време, в резултат на което, поне към двадесетото си число месецът също ще бъде подчертано по-топъл за периода, въпреки хладното си начало.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *