5-тонна скала се откъсна от Царевец

Споделете лесно и бързо тази публикация

5-тонна скала се е откъснала от южния скат на крепостта Царевец във Велико Търново и е паднала на пътя в близост до новооткрития парк с макети.
По чудо няма пострадали, районът вече е обезопасен, а техника от компанията „Пътни строежи ВТ“ отмести канарата.

Огромният къс се е откъснал заради ерозията, причинена от последните валежи. Участъкът е опасан с предупредителни ленти.

По данни на експерти огромният камък тежи почти 5 тона и само металната ограда е попречила той да се изтърколи в посока новооткрития парк с макетите под Балдуиновата кула. Под тежестта на скалата са откъснати и премазани и няколко секции на стабилното ограждение.

През последните години в района паднаха няколко големи скали, а инцидентът предизвика експертна проверка на целия хълм, който ще бъде огледан за опасни участъци.

Пораженията ще бъдат възстановени скоростно, тъй като в района стават доста кражби на проводници, с които е опасан хълмът заради аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина”.

Според предварителния оглед, огромната скала се е търкаляла близо 30 метра по ската, преди да отнесе оградата, която е спасила съседния парк с макетите.

От кметството информираха и за други райони, в които са се свлекли отломки след обилния дъжд. Такива са почистени по ул. „Опълченска“ в посока Самоводене, както и в участъка от Трапезица към Арбанаси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *