Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

„Гражданска отговорност“ може да скочи с 200 процента за хващаните в нарушение на пътя

От началото на 2018 година застраховките „Гражданска отговорност“ ще се определят индивидуално за всеки шофьор на база нарушенията, които е правил на пътя. Подготвяхме се дълго за въвеждането на тази система, каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин“ зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн.

„Идеята е шофьорите без нарушение да плащат по-ниска цена от базовата, която се плаща в момента, а хората с нарушения – по-висока. За най-недисциплинираните шофьори цената може да скочи до 200% спрямо базовата, за изрядните намалението е около 50%“, уточни Агайн.

Една от важните стъпки за въвеждането на системата „бонус – малус“ е била да се свържат информационните системи на застрахователите с тези на МВР. При определянето на цената ще се взимат предвид всички регистрирани нарушения и влезлите в сила наказателни постановления. Със сигурност ще се санкционира шофирането с превишена скорост, защото това нарушение най-често води до инциденти на пътя, обяви зам.-председателят на КФН. Тя уточни, че новата система може и да не влезе в сила от 1 януари следващата година, но със сигурност ще бъде въведена в началото на 2018 година. Целта не са по-високи приходи за застрахователите, категорична е Ралица Агайн.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *