Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

Каталуния направи крачка към отцепване от Испания

Карлес Пучдемон подписа снощи в Барселона декларация за провъзгласяване на независимост на областта от Испания, но отложи влизането й в сила.
Премиерът на Каталуния същевременно призова за диалог.

Подписите си под текста положиха също вицепремиерът Ориол Жункерас, председателката на каталунския парламент Карме Форкадел и 72 депутати от управляващото мнозинство, предадоха световните агенции.

„Учредяваме Каталунската република като независима, суверенна, правова, демократична и социална държава“, се казва в декларацията.

Говорител на каталунското правителство уточни, че премиерът отлага влизането в сила на декларацията, призовавайки за диалог с Мадрид.

„Каталуния днес възстановява пълния си суверенитет“, са казва в документа, озаглавен „Декларация на народните представители на Каталуния“.

„Ние призоваваме всички държави и международни организации да признаят Каталунската република като независима и суверенна държава“, цитира Ройтерс текста на декларацията.

Предполага се, че декларацията ще бъде внесена за гласуване в каталунския парламент, ако преговорите между Барселона и Мадрид за уреждане на кризата претърпят неуспех.

Карлес Пучдемон „не знае къде се намира, накъде отива, нито къде иска да отиде“, заяви испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария, след като каталунският лидер подписа декларацията за независимост.

Сорая Саенс отхвърли призивите на каталунския премиер за посредничество с Мадрид и изтъкна, че всякакъв диалог между демократи трябва да става в рамките на закона.

Тя обяви, че днес правителството на Испания ще се събере на извънредно заседание в 09.00 часа местно време, за да обсъди отговора си на декларацията за независимост.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *