Безплатни прегледи за диабет на 17 октомври

Споделете лесно и бързо тази публикация

Безплатни прегледи за превенция на диабета ще се провеждат на 17 октомври от 10:00 ч. в градинката пред Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Царица Йоанна-ИСУЛ” в София.

Лекари ендокринолози ще извършват изследвания за кръвна захар, кръвно налягане, липиден профил, ще измерват теглото и обиколка на талията на всички желаещи да проверят здравословното си състояние. Прегледите са част от инициативата „Заедно за превенция на диабета”, организирана от Българска диабетна асоциация и с подкрепата на Зона Фарма.

Официалното откриване на събитието ще се състои от 10:30 ч. и ще участват:

• Акад. проф. д-р Ивона Даскалова, началник на Клиника по ендокринология и болести на обмяната във ВМА, София, председател на УС на Българска диабетна асоциация;
• Доц. д-р Даниела Попова, началник на Клиника по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”.

Като част от инициативата „Заедно за превенция на диабета” градинката пред УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ” ще бъде облагородена с дръвчета, също така ще бъдат поставени и нови пейки, маси и кошове за смет.

Целта на събитието е да осигури актуална, обективна и изчерпателна информация за профилактиката и превенцията на метаболитния синдром, който е основен рисков фактор за развитието на диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания и от който у нас страдат около 2 млн. души. Според тревожната статистика с диабет тип 2 са диагностицирани 400 000 души у нас. С наднормено тегло се борят 3 100 000 българи, а със затлъстяване – 1 250 000. Очаква се след 2030 г. болните от диабет у нас да са между 11 и 14%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *