Младите хора няма къде да учат в Северозападна България

Споделете лесно и бързо тази публикация

Фундаменталните проблеми за безработицата сред младите в Северозападна България са три – до голяма степен младите хора няма къде да учат в Северозападна България. Има някои филиала, но няма сериозни университети т.е след пълнолетие те или трябва да работят или стават неактивни. Друг проблем е, че няма и толкова млади хора в тези региони. Това каза в БНТ “Денят започва” Явор Алексиев, икономически анализатор от Институт за пазарна икономика.

За шанса на един човек в региона да си намери работа, той даде за пример, че един човек трябва да има 70% от производителността на средностатистическия човек в Видин и само 35% на човек в София на човек в София. За видинчани София е това, което за софиянци е Берлин относно жизнения стандарт, каза Алексиев.

По темата за еврофондовете анализаторът заяви, че те по-скоро нямат за цел да помагат по начина, по който са структурирани. Важно е как ние ги използваме. Ние успяваме да усвояваме, така че да благоприятстваме развитието на тези изостанали региони. Най-голяма значение би имало инфраструктурата. Дунав мост 2 е бих казал едно маргинално съоръжение, до което няма достъп и за това пълните позитиви не се усещат. Има голям проблем в Северозапада с еврофондовете.

Ако те кандидатстват, няма да могат, защото имат много малко население. Има административна немощ, която пречи на региона това да се случи. Особена нужна е консолидацията на общини. Все още сме далеч от това. Изисква се много политическа воля да се случи това, каза още Явор Алексиев.

В студиото на БНТ анализаторът заяви още, че в момента пазарът на труда в някои региони в Северозапада стои по-добре от годината преди кризата, но това не означава, че стои добре по принцип, а покачването на бюджетните харчове повече ще се изразят в София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *