Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Art&Show Изборът на редактора Най-четени

Режисьорски дебют на Бойка Велкова, като кралица Елизабет I

Днес и утре са премиерите на спектакъла „Цветът на дълбоките води”, музиката е композирана от Теодосий Спасов

IMG_5296
Спектакъл с кралски привкус е най-новата премиера в Народния театър днес и утре /13 и 14 октомври/. Бойка Велкова и Емануела Шкодрева влизат в ролите на две кралици – Елизабет I и Мария Стюарт, в спектакъла „ЦВЕТЪТ НА ДЪЛБОКИТЕ ВОДИ”, който се играе на Сцена на IV етаж. Местата и за двата премиерни дни вече са продадени, а следващите дати на спектакъла са 21 и 30 октомври, и 2, 17 и 28 ноември.
Представлението, което е режисьорски дебют на Бойка Велкова и е създадено по текст на Оля Стоянова, “ е историческа драма, в която главни героини са две забележителни кралици, оставили ярки следи не само в летописите на Албион, но и в световните литература и киноизкуство: Елизабет I и Мария Стюарт.
IMG_5346
„След като прочетох нейни работи и видях колко богато, интересно, съвременно пише, аз потърсих Оля. Срещнахме се и, тъй като с Еми Шкодрева отдавна имахме намерение да направим нещо заедно, предложих на Оля темата за тези две изключителни исторически личности, години наред оспорвали си една и съща корона“, разкрива Бойка Велкова, която влиза в ролята на силната и доминираща Елизабет. Емануела Шкодрева пък е по-деликатната и женствена Мери, останала в хрониките като „Кървавата“… Но и двете се оказват по равно самотни в това изключително женско и интригуващо представление.
„В тази история за сблъсъка между Елизабет I и Мария Стюарт има всичко: борба за власт и за надмощие, саможертва, предателство и любов, а залогът е високо вдигнат, защото става въпрос за борба на живот и смърт. Едната е кралица. И другата е кралица. Едната има своите основания да се нарича кралица на Англия, другата – също. Тези кралици много си приличат – и двете са умни, самотни жени, които обитават своите кули от слонова кост, но в същото време са различни. Едната цял живот търси любовта, другата жертва любовта в името на това да бъде силна. Едната е политик, другата – родена, за да бъде кралица и за нея да се пишат стихове. Все едно не живеят в едно и също време. Елизабет е протестантка, Мария Стюарт – католичка, но това не пречи в името на един и същи Бог да се издигат клади и да се убиват хора.
IMG_5538
Зад привидната битка между две жени обаче има нещо повече. Тези жени не са борят само за власт. Тези жени имат кауза. А това е нещо, което много ни липсва днес. Защото какво е властта, когато не можеш да имаш контрол дори върху себе си? Струва ли нещо властта, когато нямаш идеи?
Уроците на историята могат да бъдат много иронични. Ето – след като Елизабет І държи Мария Стюарт в плен в продължение на 18 години и накрая я обезглавява, ще минат още 16 години и същата тази кралица Елизабет ще обяви за свой наследник не друг, а сина на Мария Стюарт. Така под името Джеймс I той ще стане крал на Англия, Ирландия и Шотландия“, казва Оля Стоянова.
IMG_5842
Музиката за спектакъла е дело на Теодосий Спасов, а заедно с Велкова и Шкодрева на сцената са Вяра Табакова, младите Ева Данаилова, Павел Иванов и Явор Вълканов, и Живка Ганчева.

 

 

ЗА СПЕКТАКЪЛА
„ЦВЕТЪТ НА ДЪЛБОКИТЕ ВОДИ” от Оля Стоянова

Режисьор – Бойка Велкова
Асистент режисьор – Илко Ганев
Композитор – Теодосий Спасов
Хореограф – Татяна Соколова
Консултант – проф. Евгения Панчева

Действащи лица и изпълнители :
ЕЛИЗАБЕТ I – БОЙКА ВЕЛКОВА
МАРИЯ СТЮАРТ – ЕМАНУЕЛА ШКОДРЕВА
ПЪРВА ДАМА – ВЯРА ТАБАКОВА
ВТОРА ДАМА и ПРИДВОРНА ДАМА НА ЕЛИЗАБЕТ I – ЕВА ДАНАИЛОВА
СЪР ФРАНСИС УОЛСИНГЪМ – ПАВЕЛ ИВАНОВ
ФРАНСОА и ХЕНРИ ДАРНЛИ – ЯВОР ВЪЛКАНОВ
ПРИЗРАК – ЖИВКА ГИЧЕВА
Драматург – Розалия Радичкова
Втори асистент режисьор – Ренета Икономова
Фотограф и художник на плаката – Елена Спасова
Художник на програмата – Янина Петрова

Премиера – 13 и 14 октомври 2017 г.
Сцена на IV етаж, 1057 – ма премиера от 1904 г.
Сезон 2017/2018 г.
Спектакълът е реализиран в партньорство с Фондация “Божура Арт” и с подкрепата на: Дора Атанасова – дарител

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *