Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Коментари Най-четени Общество Последни новини

Очаква ни по-топла зима с по-малко валежи

До края на седмицата ни очаква златна есен – времето ще е хубаво, макар че температурите през деня леко ще се понижават. Това коментира пред „Нова телевизия“ климатологът Георги Рачев.

Следващата седмица над Италия ще се формира циклон, който във вторник ще премине вероятно южно от страната ни. В резултат на това у нас ще нахлуе студен въздух и температурите ще се понижат особено в Западна България.

„Ще има застудяване в началото на следващата седмица, както и вероятност за валежи“, каза Рачев, като от думите му стана ясно, че не става дума за аномалии, а за понижаване на температурите в рамките на нормалното за есента.

След това ще се върнем към нормалното, типично есенно време със сутрешни температури от порядъка на 2-3 до 5 градуса и максимални температури от 12 до 16 градуса.

След Димитровден ни очаква прословутото сиромашко лято – слънцето ще се покаже, а максималните температури ще са около 15-17 градуса.

Климатологът обясни, че според прогнози на световни метеорологични центрове за Балканския полуостров се очаква зимата да е малко по-топла с малко по-малко валежи. Касае се за дългосрочна прогноза за зимата, каза Рачев и направи уговорката, че това не означава, че няма да има студове, валежи, както и дни със слънце.

„Осреднено за цялата зима се очакват малко по-малко валежи и малко по-висока средна температура, което означава от порядъка на половин градус, но отнесено към всички зимни месеци, това е нещо съвсем различно“, коментира той.

„Хората трябва да следят ежедневните прогнози за времето, а дългосрочните не трябва да бъдат абсолютизирани“, категоричен е климатологът.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *