Румен Радев: В Гоце Делчев се сбъдна една мечта

Споделете лесно и бързо тази публикация

Преди 105 години се сбъдна сънят на стотици хиляди българи да живеят в пределите на своята майка България, заяви президентът Румен Радев в Гоце Делчев.
“Днес камбаните на някогашния Неврокоп ни припомнят вълнението, с което са посрещнати първите български чети и части на нашата армия”, каза държавният глава, който взе участие в честванията по повод 105-годишнината от Освобождението на гр. Гоце Делчев, съобщи прессекретариата на президента.

“Благодарение на доблестта на храбреците, водени от незабравимия генерал Ковачев над някогашния Неврокоп, над Пирин и Родопите, изгря дълго чаканата зора на свободата”, заяви президентът и добави, че миговете на историческа справедливост имат своята висока и свидна цена.

“Мнозина смели офицери, войници, опълченци и четници положиха костите си по бойните поля. Войната взе своя дан и от цивилното население, оставяйки след себе си вдовици и сираци, които да живеят с мъката и гордостта от подвига на своите близки”, заяви държавният глава.

На тържествената заря-проверка на пл. “Македония” в града Румен Радев призова днешният ден да бъде повод за преклонение, благодарност и доказателство, че героите не са и няма да бъдат забравени.

“Децата ни, събрани тук, са сигурен знак, че има страници от българската история, които ще бъдат препрочитани отново и отново. Дълбок поклон пред всички онези поколения родолюбци, които с перо и меч отстояваха каузата за свободата и единството на българския народ.

Нека делото на поколенията, отстоявали с перо и меч свободата и обединението, остане най-важният урок по национално достойнство”, каза още президентът.

По-рано държавният глава посети Рилския манастир, където се поклони пред мощите на светеца и разгледа музея на манастира.

Румен Радев също така дари на манастира икона на „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ в навечерието на храмовия празник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *