Заплатите ще растат с около 10% през 2018 г. прогнозират от КТ “Подкрепа” и АИКБ

Споделете лесно и бързо тази публикация

Ръст с около 10 процента на заплатите очакват догодина президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

“Според нас заплатите ще раста със същото темпо и следващата година. Ние проведохме анкета сред членовете си. Над 70% казват, че ще се увеличават възнагражденията. 3-4% от допитаните казват, че ще ги намалят. Според нас процентът ще бъде близък до двуцифрено число. От порядъка между 8-11% ще продължат да растат заплатите”, коментира по БНТ Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриални капитал в България.

Същото показали анкети и на КТ “Подкрепа”.

От АИКБ и КТ “Подкрепят” не подкрепят намаляването на плащането на първите три дни болнични от 70 на 50%.
“Това няма да реши проблема с фалшивите болнични. Въпросът с фалшивите болнични няма да се реши с финансови инструменти. Иска се организационни мерки. По друг начин няма да стане”, каза Димитър Манолов, председател на КТ “Подкрепа”.

“Ние не подкрепяме тази промяна. Нашето предложение е да се възстанови това, което беше преди кризата. Работодателите да плащат първите три дни и не 70%, а 80%, колкото са от 4-ия нататък. И НОИ да се вземе в ръце, ако няма достатъчно добра контролна система да я въведе”, категоричен бе Васил Велев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *