Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Последни новини

Борисов отлага орязването на болнични, ще затяга контрола

Правим последен опит да направим специализирана лекарска комисия – да отиват и да проверяват болничните листове, заяви премиерът Бойко Борисов.
Така той коментира идеята на правителството да ореже болничните за първите 3 дни. Предложението предвижда работодателите да изплащат само 50% от надницата, вместо 70, както е сега. От НОИ смятат, че по този начин ще намалеят фалшивите болнични.

И бизнесът, и синдикатите обаче се обявиха против и заявиха, че така ще бъдат наказани истинските болни и това, което трябва да се направи, е да се засили контролът върху лекарите, които издават фалшиви болнични.

След тези реакции днес става ясно, че правителството засега отлага това намерение с месец-два, докато бъде намерен вариант за затягане на контрола върху издаването на болничните листове, предаде Дарик радио.

Борисов обаче обясни, че за последните години броят на болничните е нараснал с 60% и това е наложило подобно предложение.

„След Министерски съвет със здравния, финансовия и вътрешния министър ще проведем още едно заседание. Става въпрос за над половин милиард щети. В същото време, имаме сигнали и протести на компании, които искат да закриват заводи, например Ихтиман, защото един доктор дава по 200 или 500 болнични листове“, каза той.

По думите на премиера имало дори компании, в които има 105 000 дни болнични годишно, изплатени от държавата.

„В същото време ние сме изключително социална държава и всяка такава рестриктивна мярка създава проблем. Затова ще направим последен опит дали с контрол на контрола – да направим специализирана лекарска комисия, които да отиват и да проверяват болничните листове“, заяви още Борисов, цитиран от „Фокус“.

Управителят на НОИ Ивайло Иванов пък уточни точните цифри – за последните 6 години болничните листове са нараснали с 60% – от 1,9 млн. на 3 млн. за цялата година.

„Средствата, които се изплащат за болнични листове, са в размер на 500 млн. лв. Предложението първите три дни болничен да се изплащат само на 50% е с цел ограничаване ползване на неправомерно използвани болнични“, подчерта той.

По думите му във Великобритания, Франция, Австрия и почти във всички държави има период на болничните, в който лицето не получава възнаграждение от работодателя или държавното осигуряване.

„България възприе най-мекия вариант – да се изплащат 70% от работодателя за първите три дни, а нашето предложение е да се изплащат 50%. По този начин ще намалим желанието на служителите да ползват болнични“, каза още Иванов.

Английският собственик на фирма в Ихтиман (за която вероятно говори и премиерът) разказал на шефа на НОИ, че само за района за шест месеца са му издали 700 болнични на 500 служителя, като само един лекар е издал 200.

Бизнесменът имал проблем с изпълнението на поръчките, които има за кожени седалки и кожени волани за известни фирми на автомобилната промишленост, и е силно притеснен, „защото това нещо го няма в други държави“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *