Образователното министерство се захвана с тежестта на ученическите раници

Споделете лесно и бързо тази публикация

Министерството на образованието и науката обсъжда набор от мерки за намаляване тежестта на ученическите раници. Това съобщи пред журналисти в Пловдив министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предава „Фокус”.

„Това би могло да стане за сметка на качеството на учебниците, като се въведе по-лека хартия, но това намаление ще е най-много до 30%”, посочи Вълчев.

По думите му за тази мярка ще са необходими допълнителни средства. Възможно е и да се закупят повече шкафчета в училищата, където учениците да оставят учебниците си.

„Това са все мерки, които могат да облекчат тежестта на раниците. Факт е обаче, че ученическите раници тежат и без учебници. В тях има тетрадки, помагала, вода, храна, екипи и др.”, каза министър Вълчев.

Той съобщи, че в МОН вече са мерили тежестта на комплект учебници. Те тежат до 2.800 кг за първи клас и малко над 4 кг за горния курс, при условие че се носят всички учебници в раницата. Според Вълчев, не би трябвало това да е така съгласно учебната програма. Средно на ден трябва да се носят 50% от учебниците.

„Въвеждане на електронни учебници е допустима опция, но само като допълнителна възможност”, каза министърът на образованието.

По думите му обаче няма страна в Европейския съюз, която да е въвела само електронните учебници, няма и страна, в която да се учи без учебници все още. За тази цел всяко дете трябва да има персонално крайно устройство, а това е трудно да се гарантира, дори те да бъдат закупени от държавата. А и има вероятност някой да го загуби. Според Вълчев има и по-икономични варианти.

„Възможно е само учителите да ползват лиценза и електронен учебник, тоест фронтално с проектор и платно, а с интерактивна дъска да се ползва интерактивно съдържание”, добави Вълчев.

Министърът на образованието и науката каза още, че вече са имали среща и с издателите на учебници, за да се обсъжда проблема. Според издателите не е толкова лесно от една за друга година да се направи намаляване на тежестта на учебниците с по-лека хартия.

„Въпреки това е възможно за следващата година да се предприемам подобни мерки”, каза министър Красимир Вълчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *