Каталуния и Испания с изострени позиции

Споделете лесно и бързо тази публикация

Испания не ни оставя друга възможност, освен да обявим република, каза заместник-премиерът на каталунското регионално правителство Ориол Жункерас.
“Ще работим за изграждането на република, защото разбираме, че имаме демократичен мандат за създаване на такава република”, заяви Жункерас, цитиран от БТА.

Той уточни, че говори от името на партията си, която е една от двете формации в управляващата каталунска коалиция, а не от името на регионалното правителство.

Каталунският премиер Карлес Пучдемон първоначално обяви, че ще говори пред Сената в Мадрид, а малко по-късно отмени посещението. Той беше поканен от депутатите в Мадрид да изясни пред тях въпроса с независимостта на Каталуния.

“Премиерът Пучдемон няма да отиде в четвъртък в Сената”, заяви негов говорител и уточни, че няма да го направи, защото испанското правителство вече е решило да установи контрол върху Каталуния, за да попречи на областта да обяви независимост.

На 21 октомври испанският премиер Мариано Рахой заяви, че ще въведе в действие член 155 от конституцията, който никога досега не е прилаган.

С негова помощ Мадрид иска да освободи от длъжност председателя на регионалното правителство Карлес Пучдемон и членовете на неговия кабинет, и да насрочи нови регионални избори след половин година.

Сенатът трябва да одобри мярката на 27 октомври. яви независимост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *