21.07.2024

Eдинодушие в парламента по два закона

По два закона днес в парламента бе постигнато рядко срещано единодушие при гласуването.
Най-напред депутатите одобриха единодушно на първо четене със 139 гласа „за“ промени в Закона за лечебните заведения. После пък гласуваха на първо четене – пак единодушно, но този път със 167 гласа „за“ предложение за допълнение в Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност.

Първият законопроект е внесен от депутати от левицата, вторият – от правителството.

Измененията в Закона за лечебните заведения предвиждат разширяване на кръга на здравните заведения, които ще могат да получават субсидия от Министерството на здравеопазването. В „списъка“ ще влязат спешните центрове, центровете за трансфузионна хематология, лечебните заведения за стационарна психиатрична помощ, домовете за медико-социални грижи, в които се осъществяват медицинско наблюдение и специфични грижи за деца, центровете за деца с увреждания и хронични заболявания.

Субсидия по закона ще могат да получават също и лечебните заведения към Министерския съвет, Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Министерството на правосъдието и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Целта е да се постигне равнопоставеност между лечебните заведения и между пациентите, обясни Анелия Клисарова от „БСП за България“, която е от вносителите на законопроекта.

Колегата й Георги Михайлов посочи, че промяната ще даде възможност в тези лечебни заведения да се извършват модерни животоспасяващи форми на лечение.

С другия закон парламентът определи справката за свидетелството за съдимост да се извършва чрез служебен обмен на информация между администрациите.

Намерението е да бъде намалена административната тежест за бизнеса и за гражданите по предоставянето на информация относно съдебния статус на физическите лица.

Промените ще засегнат 68 други закона, в които се съдържа изискването за представяне на свидетелство за съдимост.

Депутати обаче изразиха становище, че мярката е недостатъчна като улеснение за бизнеса и настояха за въвеждане на „мълчаливото съгласие“ и то навсякъде.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *