Президентът на Татарстан посрещна българска делегация, водена от посланик Коцев

Споделете лесно и бързо тази публикация

И двете страни заявиха интерес в бизнеса, туризма, културата и образаванието

Историческото посещение на българска делегация в Татарстан, водена от посланика на Бълария в Руската Федерация Бойко Коцев, започна със среща с президента на републиката Рустам Минниханов .
На 26 октомври 2017 г. посланик Коцев проведе среща с президента Минниханов в рамките на посещение на българския посланик, начело на бизнес делегация в Република Татарстан.
пат
По време на разговорите двете страни се обединиха около мнението, че съществуват много добри перспективи за развитие на сътрудничеството между България и Татарстан с голям нереализиран потенциал.
Посланик Коцев посочи, че целта на визитата е да се установи диалог и да се даде определен тласък на сътрудничеството в областта на търговско-икономическите отношения, инвестициите, промишленото коопериране, туризма, образованието и културата.
«Българската страна има интерес от разширяване присъствието на българска продукция на пазара на Татарстан – хранителни стоки, козметика и парфюмерия, вина, битова химия, продукти на леката промишленост», посочи българският посланик. Беше обсъдена възможността за откриване на български търговски център в Казан, както и за навлизане на българските продукти в регионалните търговски вериги. В хода на разговорите бяха представени привлекателните инвестиционни възможности на България.
пати к
Президентът Р. Минниханов отбеляза, че двете страни са свързани с обща история и култура, които биха способствали за развитието на двустранното взаимодействие. В последните години в републиката се провеждат мащабни дейности по съхраняване на културно-историческото наследство. На територията на Татарстан се намират три обекта на ЮНЕСКО – Казанският Кремъл, Болгарския историко-архитектурен комплекс (Велики Болгар) и Успенския събор и манастир на острова-град Свияжск.
Президентът използва възможността да изрази специална благодарност на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова за съдействието за включване на Велики Болгар в списъка на световното културно наследство.
Президентът на Татарстан изрази заинтересованост в развитието на контактите с България, особено в областта на туризма. «В съветско време най-добрите курорти бяха именно в България. Имате хубаво море, необходимата инфраструктура и добро обслужване, а също, което е немаловажно, езиците ни са близки.», посочи Р. Минниханов.

22780186_10155912910508530_4087562083107720682_n

В областта на образованието българската страна предложи създаването на Център на българския език и култура в заинтересован казански университет, развитие на контактите между български и татарстански ВУЗ, както и программи за приемане на студенти от Татарстан по стажантски программи в сферата на туризма и леката промишленост.

Двете страни обсъдиха активизирането на диалога в областта на културата. Посланик Бойко Коцев информира за стартирането на Дни на българската култура в Татарстан, подготвени с подкрепата на Българския културен институт в Москва, с откриването на фотоизложбата «Древните обичаи и традиции на България». Обсъдено бе и установяване на творчески контакти между Софийската опера и балет и Татарския академичен театър за опера и балет.
В състава на водената от посланик Б. Коцев бизнес делегация са представители на туристическия бизнес, компании от областта на машиностроенето, строителството, нефтопреработващата и хранителната промишленост, производители на вино и козметика, представители на висши учебни заведения, съобщава агенция за публични комуникации ВИП Комюникейшън, която бе част от делегацията.

Снимки :VIP Communication

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *