Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Art&Show Изборът на редактора Най-четени

„Мъжът, какъвто е“ разкрива всичко за силния пол днес

Романът е обявен за книга на годината от редица издания

В „Мъжът, какъвто е“ изпод майсторското перо на Дейвид Сàлаи пред читателите се разгръщат историите на деветима мъже в девет различни части от Европа. Всеки от тях е в различен етап от живота си, бягащ от собствените си демони и търсещ собствения си път нанякъде, далеч от дома. Сборник с разкази или роман? Критиците спорят ожесточено за жанра на книгата, но са единодушни – творбата е майсторско литературно постижение. Тя е проникновено изследване на основния въпрос, който споява в едно деветте различни истории в нея – какво е да си мъж в началото на ХХI век. Написана е с жив, богато нюансиран език, чийто задъхан ритъм увлича читателя. Пътешествието из цяла Европа и навътре в душевния мир на многоликия съвременен човек доставя огромна наслада.

David Szalai1

Деветимата мъже са от различни поколения, на различни етапи от живота, но са устремени към едно. Независимо дали се намират в предградията на Прага, в богато алпийско село или в евтин кипърски хотел, те се опитват да усетят какво означава да бъдеш жив тук и сега. Събирайки драматичните нюанси в съдбите им, привидно отделните разкази в „Мъжът, какъвто е“ създава цялостен портрет, който показва мъжът днес на терена на глобална Европа. И така тези девет живота формират един гениален роман от нов вид, в който Дейвид Салаи очертава съвременния човек.

Битието на героите е трудно и смущаващо, често порочно и комично. Салаи описва с изключителна емоционална проникновеност всеки от героите си – от работника, през самоуверения и колежанин и неудачника на средна възраст до руския олигарх. Те са смешни и апатични, шокиращи и презряни, жизнерадостни и тъжни, копнеещи за любов. В блестящо замислената книга централният образ във всяка глава е все по-възрастен и дистанциран, а това, което узнаваме за него, е все по-въздействащо

Авторът има унгарски корени, роден е в Канада (1974 г.) и израства във Великобритания. Зад гърба си има няколко романа. Носител е на множество литературни награди и е включен в списъка на най-добрите млади английски писатели на сп. „Гранта”. „Мъжът, какъвто е“ донесе на Салаи няколко приза и номинация за престижната награда „Букър“. Романът бе обявен за Книга на годината за 2016-а от шест авторитетни английски издания, сред които „Спектейтър”, „Дейли Телеграф”, „Обзървър”. „Това е най-доброто, излязло изпод перото на съвременен английски автор. Най-голямото му постижение е литературното майсторство, проявяващо се в категоричен отказ от всякакви клишета и несръчни измислици. Стилът на Сàлаи е виртуозен“, пише „Гардиън“.

„Мъжът, какъвто е“ на българския пазар с логото на издателство „Милениум“ в майсторския превод на Владимир Молев.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *