Интересът към индустриалните имоти нараства

Споделете лесно и бързо тази публикация

Една от новините през 2017-а в областта на недвижимите имоти ще бъде засиленият инвестиционен интерес към индустриални имоти у нас.
За третото тримесечие над 190 000 кв.м от този тип имоти са в етап на строеж около София. Друга тенденция, която се наблюдава е, че все повече предприемачи имат интерес към подобни имоти, разположени в северната част на страната.

„Нарастващият инвеститорски интерес е логичен предвид стабилните наеми и на практика пълната заетост на този тип площи в София. Активността на купувачите от последните месеци обаче надминава и най-смелите ни очаквания”, казва Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални имоти и развитие на парцели“ в Cushman&Wakefield Forton, пред Факти.бг.

Едва 1% от новите и качествени площи са свободни. Наемните нива остават почти без промяна – 4.5 EUR/кв.м за имоти с площ до 10 000 кв. м.

Слабото предлагане, от своя страна, води до стимулиране изграждането на нови складови и производствени площи. Инвестицията в индустриални паркове в момента е печеливша както за местни, така и за чуждестранни предприемачи.

Два са факторите, които правят един индустриален проект успешен – добрата инфраструктура и наличието на работна ръка в района. Първият от тях включва не само достъп до международни и вътрешни транспортни коридори, но и функционално използване на площта без излишно застрояване, както и обезпеченост с ток, вода и газ на сградите и парцелите в проекта.

Работната ръка от своя страна става все по-критичен фактор при избора на локация и една от причините много инвеститори вече да гледат към Северна България.

„През последните 15 години по редица причини инвестициите бяха концентрирани в централните и южните части на страната. Тези райони обаче вече са наситени с производства и фокусът на инвеститори и предприемачи вече се измества на север”, казва Гюрджиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *