Безплатни прегледи на простата в 7 болници в София

Споделете лесно и бързо тази публикация

През ноември – месецът за борба с рака на простата, 7 държавни и общински болници в София обединиха усилията си в името на здравето на българските мъже.

В тях ще се извършват безплатни прегледи сред мъжете над 40 години след предварително записване.

Болниците, които се включват в тази кампания са: УСБАЛО, Първа САГБАЛ „Света София“, ВМА, УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛ „Св. Анна“, Пета МБАЛ – София и Четвърта МБАЛ – София ще се

За рака на простата

Простатният карцином е втората по честота ракова локализация при мъжете. За 2012 г. има 1.1 млн нови случая по света, което е 15% от всички видове новодиагностицирани карциноми. При аутопсирани мъже под 30 години честотата му е под 5%, като нараства средно до 59% на възраст над 79 години. Най-високo e разпространението на болестта в Австралия, Нова Зеландия и Северна Америка 111.6-97.2/100 000.

В Западна Европа и Скандинавски полуостров то е между 94.9 и 85:100 000 население, което се дължи основно на използването на PSA в клиничната практика. За България честотата е от порядъка на 79,9:100 000 мъже за 2013 г. с пик между 74-79 години. Петгодишната преживяемост за страната е много ниска – 53.7% към средно 84% за Европа.

По данни на Националния раков регистър стадийното разпределение за 2013 г. е:

Първи стадий – 494
Втори стадий – 1408
Трети стадий – 439
Четвърти стадий – 288

В процентно отношение делът от общата онкологична заболеваемост за страната от простатния карцином е на второ място след този на белия дроб – 16.2% към 19.3% за белите дробове. По отношение на смъртността е на трето място с 9,2% след бял дроб и дебело черво.

Рискови фактори

Употребата на алкохол в големи количества води по-често до рак на простатата и свързаната с него смъртност.
Честата употреба на храни, съдържащи белтъци, главно млечни продукти води до по-висок риск от карцином на простатата.
Съществува известен риск между употребата на пържени храни и рака на простатата.
Не съществува риск при употребата на дълговерижни ненаситени мастни киселини. Ликопени каротен не водят до сигнификантно снижаване на риска в сравнение с плацебото.
Не се отчита явна връзка между употребата на червено месо и рака на простатата
Съществува риск между високата концентрация на витамин Д и рак на простатата, по-специално високорисковите видове Селена и витамин Е не повлияват честотата на простатния карцином.

Диагностични методи

Изследването на PSA е основен диагностичен метод за рака на простатата. То се предлага на добре информирани мъже над 50 годишна възраст и при мъже над 45 годишна възраст с фамилна анамнеза за карцином на простатата.

При съмнение за карцином на простатата се извършва пункционна биопсия, като пункционните места са между 10-12. При мъже с високи стойности на PSA и явни палпаторни данни за карцином се извършват и по-малко на брой пункции на простатата. За уточняване на стадия се използват изследване с ЯМР или с компютърен томограф (КТ) на корем и малък таз с контраст. За уточняване статуса на костите – костна сцинтиграфия.

Лечение

1. Радикална простатектомия
2. Лъчелечение с или без хормонотерапия
3. Палиативно лечение – хормонална терапия, бифосфонати, химиотерапия
4. Лечение на метастатичната болест
5. Проследяване – PSA през 3-4 месеца, КТ на таза и костна сцинтиграфия, ректално туширане

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *