Масово умъртвяване на птици заради огнища на птичи грип

Споделете лесно и бързо тази публикация

Общо четири огнища на болестта инфлуенца по птиците (птичи грип) са констатирани към момента на територията на страната.
Огнищата са в област Добрич, област Хасково, област Сливен и в област Ямбол, съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните.

Последното огнище е констатирано в животновъден обект за отглеждане на патици, който се намира в село Зимница, община Стралджа, област Ямбол, където са умъртвени близо осем хиляди патици.

Като част от мерките за ликвидиране и недопускане на разпространението на болестта се умъртвяват и възприемчивите животни в животновъден обект, който е в непосредствена близост до огнището.

Към момента на територията на област Ямбол заболяването е констатирано само в една ферма за патици в село Зимница.

В сливенското село Глушник, както и в хасковското село Узунджово, инфлуенца по птиците е констатирана в домашно стопанство.

Първото огнище, това в село Стефаново, община Добрич, е констатирано в средата на октомври в промишлен животновъден обект за отглеждане на патици.

За ликвидиране на огнищата са взети всички мерки съгласно ветеринарномедицинското законодателство. Птиците в три километровата зона около констатираните огнища са умъртвени по хуманен начин. Извършват се постоянни клинични прегледи в 10 километровата зона около огнищата.

Към момента е забранено населването на животновъдни обекти с новоизлюпени водоплаващи птици на територията на цялата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *