Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Коментари Най-четени Общество

Масово умъртвяване на птици заради огнища на птичи грип

Общо четири огнища на болестта инфлуенца по птиците (птичи грип) са констатирани към момента на територията на страната.
Огнищата са в област Добрич, област Хасково, област Сливен и в област Ямбол, съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните.

Последното огнище е констатирано в животновъден обект за отглеждане на патици, който се намира в село Зимница, община Стралджа, област Ямбол, където са умъртвени близо осем хиляди патици.

Като част от мерките за ликвидиране и недопускане на разпространението на болестта се умъртвяват и възприемчивите животни в животновъден обект, който е в непосредствена близост до огнището.

Към момента на територията на област Ямбол заболяването е констатирано само в една ферма за патици в село Зимница.

В сливенското село Глушник, както и в хасковското село Узунджово, инфлуенца по птиците е констатирана в домашно стопанство.

Първото огнище, това в село Стефаново, община Добрич, е констатирано в средата на октомври в промишлен животновъден обект за отглеждане на патици.

За ликвидиране на огнищата са взети всички мерки съгласно ветеринарномедицинското законодателство. Птиците в три километровата зона около констатираните огнища са умъртвени по хуманен начин. Извършват се постоянни клинични прегледи в 10 километровата зона около огнищата.

Към момента е забранено населването на животновъдни обекти с новоизлюпени водоплаващи птици на територията на цялата страна.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *