Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Коментари Най-четени Политика Последни новини

Поскъпването на водата е неизбежно

Повишаването на цената на водата в някои населени места в страната е съобразено със социалния праг на поносимост. Поскъпването е неизбежно.
Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова пред БНР.

Тя изтъкна, че това е неизбежно, тъй като цените не са актуализирани от 2012 г. и вече не отговарят на макроикономическите показатели в страната. Това означава, че ВиК операторите не само не могат да правят необходими инвестиции, но и работят на загуба.

„Очакваме до средата на ноември в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да бъде представена разработваната в момента Стратегия за финансиране на ВиК отрасъла. След това тя ще бъде подложена на обществено обсъждане, като в документа ще бъдат отразени коментари, предложения и становища на всички заинтересовани страни“, допълни тя.

Крумова уточни, че целта на разработваната с консултантска помощ от Световна банка Стратегия е водоснабдителният и канализационен отрасъл в страната да се финансира по такъв начин, че да бъде той устойчив и самоподдържащ се.

„Неговата инфраструктура е тежка и мащабна, дълго време не е била адекватно поддържана и към настоящия момент се нуждае от сериозни инвестиции, както за реконструкция на съществуващата мрежа, така и за по-нататъшното ѝ изграждане, за да се постигне съответствие с изискванията на европейското законодателство“, допълни тя.

Крумова увери, че разработваната от МРРБ Стратегия за финансиране на ВиК отрасъла предвижда да бъде включен механизъм за подпомагане на най-уязвимите групи, които не биха могли да си позволят новата цена на водата.

Заместник-министър Крумова коментира още, че се прогнозира ВиК асоциациите в цялата страна в дългосрочен план да станат 28, за да покрият 28-те области в страната. В 21 от тези области вече е налице пълна консолидация на ВиК операторите, а в останалите има частична консолидации, тъй като не всички общини са дали своето съгласие да участват.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *