Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Политика Последни новини

Депутатите продължават с разглеждането на бюджета за догодина

Депутатите продължават с разглеждането на държавния бюджет за догодина. Той влиза и в пленарна зала.

План-сметката предвижда ръст на икономиката от близо 4 на сто, 1% дефицит и нов заем от един милиард лева за покриване на стари задължения. Повече пари са предвидени за образование, сигурност и социална сфера. Вчера депутатите приеха на първо четене бюджетите за здраве и обществено осигуряване.

В тях са заложени повече пари за здравеопазване и увеличение на минималните обезщетения за безработица и майчинство, както и на пенсиите. Осигурителната вноска за пенсия обаче също ще нарасне с 1%. Продължава да расте и възрастта за пенсиониране. Управляващите определиха бюджетите за здраве и обществено осигуряване като реалистични.

От опозицията обаче отправиха критики, че предвидените средства са недостатъчни.

За издръжка на държавните служители се отделят 700 млн. лв. повече. За учителски заплати през 2018 г. са предвидени 330 млн. повече, което ще позволи ръст на доходите с 15%, но увеличението на заплатата на всеки преподавател зависи от работата му. Допълнителните пари за заплати в армията ще са 100 млн. лв. В системата на МВР ще се насочат 60 млн. лв. за ръст на доходите, което би означавало около 5% по-високи заплати за полицаи и пожарникари. Заради това и полицаите излязоха на протести.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *