„Юбер” и НАСА работят по летящи таксита

Споделете лесно и бързо тази публикация

Американската компания за споделено пътуване “Юбер”(Uber) и НАСА подписаха споразумение за безпилотни таксита, предава news.bg.

Главният продуктов мениджър на компанията Джеф Холдън заяви, че проектът Elevate ще бъде приложен в Лос Анджелис, Далас и Дубай.

НАСА партнира на компанията по въпросите за въздушния контрол при използването на услугата. Безпилотните самолети ще летят на ниска височина.

Програмата на “Юбер” предвижда дрони с характеристики на самолет и хеликоптер. Системата ще бъде на батерии.

Изпитанията ще бъдат проведени в щата Тексас. Демонстративните полети се очаква да започнат през 2020 г., а първите полети с пътници в различни градове по света от 2023 г., въпреки че планът все още е изправен пред големи пречки.

Местата за излитане предимно ще се намират на покривите на сгради, тъй като компанията не планира на този етап да работи по своя инфраструктура.

Целта на проекта е справяне със задръстванията и рязко намаляване на времето при пътуване в градски условия. От “Юбер” се надяват безпилотните таксита да се превърнат в масов транспорт и цената на услугите да бъде по-ниска от използването на автомобили, макар че в началото ще бъде по-скъпо, стана ясно от думите на Холдън.

Той поясни, че не знае точно каква инвестиция ще е необходима за проекта.

Проектът бе представен на международна конференция за технологии в Лисабон, Португалия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *