40 депутати готвят импийчмънт за Тереза Мей

Споделете лесно и бързо тази публикация

40 депутати-консерватори от британския парламент са готови да свалят министър-председателя Тереза Мей.
Те ще подпишат писмо, в което ще обявят недоверие спрямо своя съпартиец и министър-председател на страната Тереза Мей, предава Ройтерс, цитирана от “Фокус”.

Това е с осем души по-малко от необходимото за предизвикване на нови избори за председател на партията – механизъм, чрез който Мей може да бъде свалена от премиерския пост и да бъде заменена с друг консерватор.

Мей се бори да запази властта си над партията, след като на парламентарните избори от юни тази година, които тя свика, партията ѝ загуби абсолютното мнозинство в парламента.

Разделено относно как да изведат Великобритания от ЕС и ударено от многобройни скандали, свързани с министри, правителството на Мей не е успяло да поеме контрол над хаотичната политическа ситуация, която отслабва позициите на Лондон по време на преговорите за Брекзит.

В случай на избор на партиен председател, ако претендентът победи Мей, той ще заеме постовете лидер на консерваторите и министър-председател на Великобритания. Не са необходими парламентарни избори това да се случи.

Наскоро британският премиер заяви, че ще постави точните дата и час на Брекзит в проектозакон за излизането на страната от ЕС.

Тя даде да се разбере, че Великобритания ще напусне Съюза в 11 часа вечерта местно време на 29 март 2019 г. (1 часа през нощта българско време на 30 март).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *