21.07.2024

”Евридика” помете цели райони в Гърция

Над 500 къщи и магазини са напълно унищожени при бурите в Гърция, които причиниха огромни наводнения и свлачища, съобщават местните медии.
От днес властите започват официално изчисляване на загубите след бедствието, което отне живота до момента на 15 души, а повече от 20 са ранените.

Властите се опасяват, че броят на жертвите ще расте, дейностите по разчистване и издирване на оцелели продължават и днес.

В най-сериозно засегнатите от бедствието райони Мандра, Атика и Неа Перамос стотици изоставиха домовете си, заради страх от нова приливна вълна. През изминалата нощ са регистрирани над 600 обаждания на спешните телефони от пострадали хора.

Гръцкият премиер Алекскис Ципрас в свое обръщение обяви национален траур в страната. Обявяването на национален траур е най-малкото, което можем да направим, каза премиерът.

Вътрешното министерство на Гърция се очаква да обяви тридневен национален траур.

Ципрас увери, че „ще бъде направено задълбочено разследване, за да не се повтори подобна катастрофа“.

Той се ангажира, че правителството ще помогне на семействата на жертвите с всички възможни средства, като изтъкна, че домакинства и предприятия, засегнати от катастрофалните наводнения, ще бъдат подпомогнати.

Дъжд и буря в Гърция и за днес прогнозира националната метеорологична служба.
На места бурята ще е силна, особено в района на Йонийско море, в континенталната част, на остров Евбея, Спорадските острови и твърде е възможно през нощта да обхване и Цикладските острови, както и западната част на остров Крит, предупреждават синоптиците.

От началото на седмицата времето в Гърция рязко се влоши, след като ураганът „Евридика“ връхлетя страната, а проливни дъждове и силен вятър предизвикаха библейски наводнения и взеха 15 жертви в областта Атика край гръцката столица Атина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *