Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора Най-четени Общество Последни новини

Все повече млади учители влизат в класните стаи

Над 4 пъти е нараснал броят на младите учители, които са постъпили на работа в училищата през тази учебна година в сравнение с миналата. Това съобщи председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева по време на конференция, посветена на ролята на наставничеството за професионалното развитие на младите учители, предава Дарик.

През миналата учебна година в българското училище влязоха 800, а през тази учебна година – 3500 – млади учители, поясни тя

Въпреки това след 7 години ще има голям недостиг на кадри в българската образователна система, защото 39 000 преподаватели ще се пенсионират. Затова привличането и задържането на младите учители е изключително важно, като един от начините това да се постигне, е наставничеството от страна на по-опитните им колеги, коментира Такева.

По думите й това означава, че младите учители, които завършват висшите училища, трябва да имат мотивация да влязат в училище. Тази мотивация е свързана и с наставничеството, като СБУ в продължение на пет години подготвя наставници за училищата и детските градини в постоянната Академия за наука и иновации. Тези учители наставници вече са около 3000 и получават 50 лева месечно допълнително по време на учебната година, съгласно отрасловия колективен трудов договор, обясни Такева.

Според нея висшите училища трябва да подготвят младите учители да работят в мултикултурна среда и в преподаването на гражданско образование. В университетите трябва повече да се изучава възрастова психология, защото липсата на достатъчно знания за преминаването на децата в различните възрасти, създава проблеми при общуването, посочи Такева.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *